Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Megtalálták a marsi víz nyomát?

2004.01.13. 12:35
Bár a Sprit űrszonda még mindig nem hagyta el a leszállóegységet, a hősugárzást mérő spektrométerével máris talált olyan ásványokat, amelyek bizonyíthatják a Mars vizes múltját. Mindeközben a NASA kutatói összeállították az első színes panorámaképet a leszállóhely környékéről.
A NASA munkatársai már az első tudományos mérésekkel értékes adatokhoz jutottak: a Spirit termikus emissziós spektrométere (TES), amely a kisugárzott hő alapján határozza meg a kőzet összetételét, karbonátokat és hidratált ásványokat talált a környező sziklákban. A New Scientist szerint ez a két anyag leggyakrabban olyan kőzetekben jön létre, amelyek hosszú időt töltöttek víz alatt, ugyanakkor nem lehet kizárni annak a lehetőségét, hogy másként keletkeztek.

A most elkészült hőtérképeket összehasonlították a Mars körül keringő űrszondák által korábban rögzített képekkel és a földi kutatóknál lévő referenciaképekkel, így a kutatók megbizonyosodhattak az információk hitelességéről. A Mars Global Surveyor keringőegység egyébként ugyanolyan eszközökkel fedezte fel a karbonátokat, mint a felszínen tartózkodó Spirit űrszonda, de az utóbbi néhány területen nagyobb koncentrációt észlelt.

A kutatók ráadásul a leszállóhely környékén szokatlanul sok töredezett sziklát láttak, amiből arra következtettek: talán a víz is szerepet játszhatott a felaprózódásukban, írta a BBC.

Tudják a helyüket

A NASA pasadenai irányítóközpontjában a Spirit által küldött képekből végre összeállítottak a leszállóhely környékéről egy színes panorámaképet, amelyen újabb megvizsgálható pontokat fedeztek fel. A szélesvásznú mozaikot 225 kisebb képből állította össze a panorámakamera irányításáért felelős Jim Bell és munkatársai.

Kattintson a nagyításhoz!

Michael Malin, a tudományos csoport tagja a NASA oldalán azt nyilatkozta: a teljes panorámakép segítségével könnyebben meg tudják határozni a saját helyzetüket, az objektumok elhelyezkedését, illetve a robotjármű leendő útvonalát.

Lassú forgolódás

A Spirit a rögzítőkábelek elvágása után két napot azzal fog eltölteni, hogy 115 fokkal elforduljon, és ha a kutatók ebben az irányban nem látnak semmiféle akadályt, akkor a robot végre legördülhet a negyven centiméter magas leszállóegységről.

"Azon dolgozunk, hogy kiüthessük a madárfiókát a fészkéből" - mondta Kevin Burke, a NASA mérnöke.