Sára, Márió
2 °C
6 °C

Milyen lesz a Mars-menü?

2004.02.02. 14:37
A svédországi Lund város egyetemének tudósai - texasi kutatókkal közösen - már évek óta dolgoznak a Mars-utazóknak szánt menün, amely ígéretük szerint finom lesz és egészséges.
Az ennivalók többségét a neszkávéhoz hasonlóan liofilizálják, vagyis szárazon fagyasztják. Ezek vákuumos műanyag csomagocskákban utaznak majd az űrhajó "éléskamrájában". A zacskót óvatosan kell majd kinyitni, hogy a por ne szálljon ki az űrhajóba, és tartalmát egy cső segítségével meleg vízzel keverik össze. Mindenki a saját villájával, vagy kanalával eszi, vagy szívja majd ki óvatosan a zacskóból az ételt, mondta el a távirati irodának Marcus von Euler svéd kutató.

Hogy miket tartalmazzon az instant főzelék, azon már évek óta dolgoznak a Star Design projekt tagjai. Természetesen sok kalóriát, vitamint és ásványi anyagot - de az sem mindegy, mennyire lesz gusztusos ez a különleges "kása."

Nem jönnek az ízek

Az űrhajósok a súlytalanság miatt alig éreznek ízt és szagot, ezért az ételeket erősen megfűszerezik. A fűszerezés másik oka, hogy az űrhajózóknak ugyancsak a súlytalanság következtében gyakran nem jó az étvágyuk, s előfordul hányinger és rosszullét is.

Az természetes - hangsúlyozta von Euler, aki a téma leghíresebb szakértőjének, Maria Nyströmnek a munkatársa - hogy csak olyan ételt lehet fogyasztani, ami nem morzsázik vagy nem szemcsés. A sót és a borsot folyékony állapotúvá keverik. Kenyér helyett a mexikói tortilla mellett döntöttek, az ugyanis nem morzsás. Nem maradnak el az ugyancsak porból keverhető desszertek és különféle édességek sem.

Az alma igazi lesz

Az egyszemélyes kis csomagokat az indokolja, hogy az űrhajón - legalábbis egyelőre - nincs tér és mód arra, hogy többen együtt üljenek le étkezni. A több hónapos utakra zöldséget és gyümölcsöt is visznek majd magukkal, főleg almát.

A hagyományos presszókávéról természetesen le kell mondaniuk az űrutasoknak, mivel az űrben semmi nem folyik lefelé. A víz is másképp forr fel, mint a földön.

Visszaforgatott víz

A liofilizálás mellett első sorban a tartósság biztosítása, no meg az szól, hogy a víz előállítása az űrhajón nem olyan bonyolult, mint hinnénk: az éltető nedűt kémiai úton, zárt rendszerben állítják elő. A "zuhanyozás" úgy történik, hogy egy porszívó csövéhez hasonló vákuumos csővel végig szívják a testet. A koszos vizet azonnal megtisztítják és újra felhasználják.

"Ez a helyzet a három hónapos utak esetén" - mondta el a szakértő, hozzátéve, hogy a hosszabb utazásokra szóló étlapot a texasi kollégákkal együtt állítják össze, de a több éves utakhoz a Földről hozott ennivaló nem lesz elég, s a Marson fogyasztandó ételeket már az űrhajón elő kell állítani: csövekben, különleges tápoldatok segítségével fogják termeszteni a zöldséget és gyümölcsöt. Mivel hús előállítására egyelőre szintén nem lesz mód, a menü szigorúan vegetáriánus lesz.

Az űrbéli gasztronómia kialakításában részt vesz egy híres séf is, Rickard Nilsson - az egyik legnépszerűbb tévés szakács - és a leendő első svéd űrhajós, Christer Fuglesang.