Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Egykor 'tocsogott' a Mars felszíne

2004.03.02. 20:48
Az Opportunity amerikai marskutató szonda bizonyítékokat talált arra vonatkozólag, hogy a Mars felszínén egykor víz hömpölygött. Ezt a NASA kutatói kedden jelentették be washingtoni sajtótájékoztatójukon.
Az elmúlt hetek részletes kőzettani és kémiai elemzései nyomán világossá vált, hogy az Opportunity szonda leszállási helyét övező kőzetek csakis állóvízben keletkezett üledékek lehetnek.

A Meridiani Planum egykor tocsogtatott a vízben, jelentette be kedden Ed Weiler, a NASA helyettes űrkutatási igazgatója. A NASA kutatók szerint az egykori marsi víztömegekre vonatkozó megdönthetetlen bizonyítékot a kőzet belsejében keletkezett egyik kénvegyület szolgáltatta, írta a CNN.

Kiváló életfeltételek

Az eredmények alapján, ha az üledékek keletkezése idején volt élet a marsi tengerekben, akkor az életfeltételek kiválóak voltak. A kutatók azonban nem találtak közvetlen bizonyítékokat az élet jelenlétére.

Már a szonda első fotói alapján úgy vélték a kutatók, hogy a környező kőzetek csak üledékképződés révén jöhettek létre. Az egyes rétegek ugyanis világosan láthatóak voltak az Opportunity panorámaképein.

Komoly bizonyítékok

Az elért eredményekben jelentős szerepe lehet a vastartalmú marsi kőzetek elemzésére Göstar Klingelhöfer mainzi fizikus által kifejlesztett Mimos II spektrométernek, emlékeztet a Spiegel.

"A NASA azért indította útjára a Mars Exploration Rover programot, hogy megbizonyodhassunk az egykor víz alatt álló marsi területek létezéséről. Az ilyen pontokon ugyanis akár az élet is megjelenhetett. Ma már komoly bizonyítékunk van arra vonatkozólag, hogy léteztek ezek az állóvizek" - jelentette be keddi közleményében James Garvin, a NASA egyik vezető kutatója.

Az ESA képeiből sejtették

A NASA kutatócsoportja már február 9-én meglepő erdeményekről számolt be. Akkor az APXS-mérőműszer (Alpha Particle X-Ray Spectrometer) a Robert névre keresztelt világos színű kődarabban a korábban elemzett köveknél jóval magasabb arányú cink- és kéntartalmat mutatott ki. Ez arra utal, hogy megszilárdult, sótartalmú üledék darabjáról, nem pedig vulkáni eredetű kőzetről van szó.

Ezzel az amerikai szonda a felszínen kutatva bebizonyította, amit az európai Mars Express a Mars körül keringve készített képei nyomán sejteni lehetett. Az európai űrügynökség (ESA) kutatói a január végén készített lélegzetelállító képeket az egykori marsi folyók és tengerek bizonyítékának tekintették, emlékeztet a Spiegel.

Ez még nem szenzáció

Nem tartják "szenzációs újdonságnak" a távirati iroda által megkérdezett magyar szakértők a NASA szakértőinek kedd esti bejelentését, miszerint elég nedvesség volt valaha a Marson ahhoz, hogy élet fejlődjön ki ott. Azonban egyöntetűen lehetségesnek tartották azt, hogy a későbbi részletes beszámolók nyomán kiderülhet a bejelentés tudományos értéke, ez azonban az első híradásokból még nem állapítható meg.

Horváth András, a Planetárium igazgatója az MTI-nek úgy fogalmazott: a NASA bejelentése számukra nem újdonság. Emlékeztetett rá, a 2001 óta a Mars körül keringő amerikai űrszonda, a Mars-Odyssey méréseiből korábban már megállapították, hogy a Marson négy helyen van víz a talaj felső fél méterében.