Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Továbbra sem jelentkezik a Mars-szonda

2003.12.26. 08:44
Nem sikerült a második kapcsolatteremtési kísérlet sem azzal a brit gyártmányú kutató leszállóegységgel, amelynek karácsony első napján kellett a Mars talajára érnie. A kutatók nem adják fel.
Az Európai Űrügynökség (ESA) által a szomszédos bolygóra juttatott, Beagle 2 nevű kis méretű egység jeleit a tervek szerint először a már jó ideje Mars körüli pályán keringő amerikai Mars Odyssey szondának kellett volna fognia, amikor elhaladt a kijelölt leszállási övezet felett, de ez a kapcsolatfelvételi kísérlet nem járt sikerrel.

Az európai kutatók második reménysége a Manchester közelében működő hatalmas brit rádióteleszkóp, a Jodrell Bank volt, amelynek csütörtök éjjel és péntek kora hajnal között volt két és fél órán át lehetősége pásztázni a Mars felületének azon térségét, ahol a Beagle 2-nek le kellett szállnia.

Ennek az ablaknak a bezárultáig sem érkezett meg azonban az a rádiójel - a Blur popegyüttes által komponált, kilenc hangjegyből álló hangsor -, amely bizonyítaná, hogy a szonda túlélte a leszállást - közölte rövid hajnali közleményében a brit obszervatórium. Az élőlények kialakulását kutató nagy tudós, Charles Darwin hajójáról elnevezett Beagle 2 fő feladata a robotkarja által kiemelt talajminták vegyelemzése lenne az esetleges marsbeli élet nyomainak fellelése végett.

A szakértők a csütörtöki és a pénteki kapcsolatfelvételi kudarcot sem tekintik még véglegesnek, mivel mind a Mars Odyssey-nek, mint a Jodrell Bank rádióteleszkópnak lesz még több lehetősége is a következő napokban a Beagle 2 keresésére, és nemsokára maga az európai anyaűrhajó, a Mars Express is olyan pozícióban lesz, hogy antennáival rálát a leszállási övezetre. A Beagle 2 a Mars Expressről vált le, még mielőtt a hordozó egység Mars körüli pályára állt volna. Az ESA első ilyen jellegű kutatóprogramjának nagy részét egyébként is a Mars Express hivatott lebonyolítani; a leszállóegység ötlete csak a tervezés kései szakaszában született meg. A keringő egység feladata víz, jég, valamint az élethez elengedhetetlen vegyületek kutatása a Mars felszíne alatt. Az európai űrkutatási központ szakértői hangsúlyozzák, hogy a Mars Express célba érése önmagában is jelentős siker.

A szondának nagy erejű sztereó kamerái vannak, amelyekkel - ha minden más módszer kudarcot vall - januártól optikai úton meg lehet kísérelni a Beagle 2 megtalálását a Mars felszínén.