Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hatalmas mennyiségben van jég a Marson

2007.03.16. 12:09
Olyan mennyiségű jeget talált az egyik Mars körül keringő szonda, hogy ha a tömb megolvadna, a Vörös Bolygó egész felszínét 11 méteres óceán borítaná el. Ám még ennél is sokkal több folyékony anyagnak kellett lennie a bolygón. Kérdés, hova lett.

A déli sarki jégmező. Forrás: Európai Űrhivatal

A tudósok az Európai Űrhivatal szondáján található radarkészülék segítségével mérték meg a Mars déli sarkánál található, Texas területénél is nagyobb jégtömb vastagságát, írja a Science magazinban publikált adatokat ismertetve a Reuters.

A mérések szerint az átlagosan 3,7 kilométer vastagságú tömb 90 százalékban megfagyott vízből áll. Azt eddig is lehetett tudni, hogy a bolygó sarkainál van jég, ám a tömbök nagyságát csak most sikerült viszonylag pontosan megállapítani.

Az is újdonság volt a kutatóknak, hogy míg az északi sarkról tudták, hogy nagyrészt H2O -alapú jeget tartalmaz, a déli sarkról eddig azt feltételezték, hogy zömében széndioxidos jégből áll.

A jég jelenléte mellett a bolygó felszínén található árkok és medrek is azt a feltételezést erősítik, hogy egykor a Marson folyékony formában is létezhetett a H2O. Az egyik legizgalmasabb kérdés éppen az, hogy a Mars felszínét egykor alakító folyékony anyag hová tűnhetett.


A jég helye a Mars déli sarkán. Forrás: Google Mars

Ugyanis ha összeadjuk a Mars sarki övezeteiben található jég mennyiségét, akkor egyértelmű, hogy ennél a potenciális vízmennyiségnél egykor sokkal több folyékony anyagnak kellett lennie a Vörös bolygón. A mérések szerint a sarkokon található vízmennyiség csupán tizede lehet annak, mely egykor a Mars felszínét alakította.

A tudósok úgy gondolják, hogy a Mars sarkainál található jég akár ma is rejthet valamennyi folyékony H2O-t, így várhatóan az élet nyomainak kutatásakor akkor járnak a legjobban a szakemberek, ha ezeket a régiókat térképezik fel minél alaposabban.