Hermina
15 °C
27 °C

A Földről származik a marsi élet?

2004.03.25. 12:09
Egy texasi csillagászati konferencián felszólaló kutató szerint a Marson minden kétséget kizáróan van élet, amely ráadásul a Földről származik. A tudós szerint az űrhajókon utazó vízcseppekben található organizmusok élnek tovább a vörös bolygón.
"Hiszek abban, hogy van élet a Marson. Minden kétséget kizáróan létezik, azonban mi küldtük oda" - fogalmazott Andrew Schuerger, a Florida Egyetem kutatója a nemrég rendezett, houstoni tudományos csillagászati konferencián. Schuerger a NASA támogatásával folytat kutatásokat a jövőbeli űrmissziók fejlettebb sterilizációs technikáinak kialakításához, írja a New Scientist.

A floridai tudós szerint az összes Mars-szonda közül csupán az 1976-ban felküldött két Viking-szonda volt megfelelően sterilizálva. Azóta az összes missziós jármű, így a NASA ikerjárművei és az európai Beagle is, mikrobákat hagytak és hagynak maguk után a Marson. Schuerger megvizsgálta, hogy milyen földi organizmusok képesek megélni szimulált marsi körülmények között, illetve hogy milyen módon sterilizálják az űrjárműveket, s úgy találta, hogy nagy eséllyel juttathattak az űrhajók és szondák a Marsra élő sejteket, amelyek azóta is élnek a bolygón.

Az űrhajók felületén utaznak az organizmusok

Amennyiben egy űrjáró felületét víztaszító anyaggal vonják be, minden víz kis cseppekben gyűlik össze, melyek a párolgás során összezsugorodnak, összesűrítve és védve ezzel a mikrobákat. Természetesen a legtöbb földi élőlény, amely potyautasként jut a Marsra, rendkívül hamar elpusztul, azonban a kutató szerint ez egyáltalán nem jelent száz százalékos biztonságot arra nézve, hogy egyesek ne élhetnék túl az utazást és az eltérő körülményeket.

Vizet találhatnak?

A jelenleg a Marson tartózkodó szondák olyan bizonyítékokkal szolgáltak, amelyek részletes kőzettani és kémiai elemzései nyomán világossá vált, hogy az Opportunity leszállási helyét övező kőzetek csakis állóvízben keletkezett üledékek lehetnek.

Schuerger még a mai hideg Mars-viszonyok ellenére sem zárja ki a lehetőséget, hogy sós tavak, mocsarak lehetnek a vörös bolygón, és így az organizmusok megtalálhatják a nekik kedvező környezetet, amelyben növekedésnek indulhatnak. "Valószínű, hogy nem élik túl a mínusz 74 celsius fokos hőmérsékletet és a víz kénsavas hatását, ha viszont mégis, akkor lehet, hogy valami igazán rossz dolgot tettünk" - fogalmazott a kutató.