Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Elküldte az első képeket a Marsól az amerikai szonda

2004.01.04. 10:27
480 millió kilométeres útja végeztével vasárnap reggel elérte a Marsot az amerikai Spirit szonda. A leszállóegység a légkörbe lépés előtt 15 perccel ledobta a védőburkolatát, majd megkezdődött az automatikus leszállás. A 180 kilogrammos robot száguldását ejtőernyő és rakéták fékezték le. Az elsõ képek már megérkeztek, ezeken az ûrszonda egy része, marsbeli tájak és a leszállókörzetnek kijelölt hatalmas Gusev-kráter látható.
A kaliforniai Pasadenában lévõ irányítóközpontban két alkalommal is üdvrivalgásba törtek ki munkatársak, elõbb akkor, amikor bizonyossá vált, hogy az ûreszköz talajt fogott, majd néhány perccel késõbb akkor, amikor maga a szonda is jelezte: sikeresen Marsot ért, és az önjáró rover bevethetõ állapotban vészelte át a manõvert. A leszállási folyamat követésére bevetették a vörös bolygó körül keringõ amerikai Mars Global Surveyor mûholdat és a kaliforniai Stanford Egyetem óriás rádióteleszkópját is.

#alt#
Örömünnep a NASA-nál
Maga a leszállás mûvelet hat percig tartott azt követõen, hogy a szonda nyári indítása óta több mint 400 millió kilométer megtétele után 130 kilométeres magasságban óránkénti 19 200 kilométeres sebességgel belépett a Mars légkörébe. Két perccel a talajt érés elõtt kinyitotta fékezõernyõjét, majd 20 másodperccel késõbb ledobta magáról a már feleslegessé vált hõvédõpajzsát, amely túlhevüléstõl védte meg a légkörbe történt belépés után.

Működtek a légzsákok

Hat másodperccel felszínre érés elõtt felfúvódtak a szonda légzsákjai, begyújtotta a helyzetének stabilizálásra szolgáló rakétákat, majd 15 méteres magasságban csupán már csak a puha talajfogást szolgáló légzsákok maradtak rajta, és innentõl kezdve szabadesésben tette meg útja utolsó szakaszát.

Miután a felszínre ért még körülbelül egy kilométer hosszan pattogott, majd megállapodott a Gusev-kráterben kijelölt leszállókörzetének a területén. Ezzel hat és fél év elteltével ismét ember alkotta szerkezet érkezett meg épségben a Marsra: 1997. július 4-én a Pathfinder amerikai szonda a mostanihoz hasonló módszerrel hajtott végre leszállást az égitest felszínén.

Egy hét helybenjárás

Tekintse meg képeinket!
Két héttel korábban az európai Beagle 2 szonda is leszállt a Marson, de azóta nem sikerült az egységgel felvenni a rádiókapcsolatot. Ha a Spirit a leszállási manőverben nem szerzett sérüléseket, a következő fázisban lassan teljesen szét fogja nyitni magát, és kiengedi kameráit.

A leszállás után néhány órával a szonda megkezdte első fekete-fehér képei átküldését. Mivel a Mars jelenleg több mint 487 millió kilométerre van a Földtől, a rádiójelek továbbítása mintegy 9 percig tart. Az első képeken a szonda részletei és a marsi horizont látszottak.

Az amerikai szonda a Marson az élet nyomai után kutat. Az önjáró robot az első néhány napban mindenképpen jelenlegi helyén marad, majd a fedélzeti műszerek tesztelése után felderítő utakat tesz a környéken. A földi irányítók az elsõ fényképek alapján határozzák meg a kutatási útvonalat.

Két golfautó

A Spiritnek és szakasztott másának, az Opportunity nevû ikertestvérének, amely január 25-én érkezik meg a Mars egy másik vidékére, a víz és az esetleg életnyomok utáni kutatás lesz a feladata. A 2 kilométer mély és 166 kilométer átmérõjû Gusev-kráterben - mint arra korábban készített fényképek mutatnak - olyan üledékes lerakódások találhatóak, amelyek jelzik, hogy itt hosszabb ideig folyékony víz lehetett, tehát van remény a jelenlegi, vagy az egykori marsi élet nyomainak megtalálására.

#alt#
Így nézhet ki a Spirit
A 173 kilogramm tömegû és golfautó méretû, hatkerék-meghajtású Spirit - akárcsak az Opportunity - naponta 100 méter távolságot fog bebarangolni, közben panoráma- és közeli fotókat készít, színképi méréseket végez, talajmintákat vesz. Ezek alapján meghatározzák a felszíni anyag, illetve a légkör elemösszetételét, és keresik a marsi élet biológiai jeleit.

Az Egyesült Államokban az amerikai ûrkutatás óriási sikereként könyvelik el a Spirit megérkezését a Marsra, különös tekintettel arra, hogy 1999-ben a NASA két Mars-szondát, egy keringõ- és egy leszállóegységet veszített el.