Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Földcsuszamlásokat fotóztak a Marson

2008.03.04. 09:55
A NASA Mars Reconnaissance Orbiter űrszondája február 19-én sziklaomlást örökített meg a Mars északi pólusa környékén - jelentette a hírek.csillagászat.hu. A most nyilvánosságra hozott 2400 kép közül az egyiken legalább négy marsi kőlavina látható, amint éppen zuhan lefelé a por és jégtömeg.

Az MRO szonda nagyfelbontású kamerája több kiválasztott helyet figyel a Marson, az évszakok változását tanulmányozva. Február 19-én nem az omlás helyszínének meredek sziklafala volt a fő célpont, hanem a dűnéket fedő szárazjég változásait tanulmányozták a marsi tavasz idején. A csuszamlás felfedezése teljesen véletlen volt.

A teljes felbontású képen egy normál asztallal összemérhető nagyságú részletek figyelhetők meg a 6 km széles es több mint 60 km hosszú területen. A vöröses színű rétegek vízjégben gazdagok. Patrick Russell, a Berni Egyetem munkatársa a NASA közleményében elmondta, hogy a csuszamlás kiváltó okát egyelőre nem tudjuk. A területet továbbra is tanulmányozni fogják, hogy kiderítsék, vajon az ilyen jellegű omlások bármikor bekövetkezhetnek az év folyamán, vagy köze van a korai marsi tavaszhoz is.

A törmelékfelhő 190 méter magasságba emelkedett fel

A leomlott anyag nagy valószínűséggel több jeget tartalmaz, mint port. A következő hónapokban készített képek lehetőséget nyújthatnak arra, hogy a kutatók megbecsüljék, a szikla alján keletkezett új lerakódás milyen mennyiségben tartalmaz jeget. Ha jégtömbök zhantak le, azok várhatóan elpárolognak, így a törmelék méretének időbeli változásai fontos információkkal szolgálhatnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?