Kristóf, Jakab
19 °C
34 °C

A Spirit elérte a Bonneville krátert

2004.03.12. 11:34
Négyheti utazás után a Spirit a Bonneville kráter dél-nyugati széléhez érkezett, és felvételeket készített a kráter belsejéről. A Mars-járó a Földet is lefényképezte.
A rover méréseket végez, mielőtt folytatná útját. A kutató csoport arról még nem döntött, hogy a Mars-járó leereszkedjen-e a kráterbe. Fennáll a veszélye ugyanis, hogy képtelen lesz kijönni, és a tudósok körében nincs egyetértés afelől, hogy a manőver megérné-e a kockázatot.

A Spirit eddig több mint 300 métert tett meg. A kráterről készült képek alapján a tudósok új információkat szerezhetnek a Mars földrétegeiről.

Föld a Marsról

Este a Spiritnek sikerült az első földönkívüli képet elkészítenie bolygónkról. A NASA emellett említést tesz egy éjszakai felvételről, amelyen egy fényes csík látszik a marsi égen. Feltételezésük szerint ez egy korábbi földi űrhajó, talán a Viking 2 űrszonda lehet.

A mérnökök szerint a Spirit és az Opportunity energiatartalékai 90 helyett akár 240 napig is kitarthatnak, mert fűtésükre kevesebb energiát kell fordítani a Mars melegebb klímája miatt. Az Opportunity számára ez kedvező fordulat, hisz a január 25-i landolásnál balesetet szenvedett, emiatt ennél a rovernél energiaellátási gondok merültek fel.