Ágnes
-1 °C
2 °C

Rekordot döntött a Spirit

2004.04.29. 12:34
A szoftverfrissítés doppingszerűen hatott a Mars-járóra, így "hatalmas" távolságokat tesz meg naponta.
A Spirit felallította egyéni csúcsát: egy nap alatt 87.6 métert tett meg. A rover szoftverfrissítésével háromszorosára növelték a naponta megtehető út hosszát, a robot januári leszállása óta ezerkétszáznyolcvan métert tett meg. A mostani úti cél, a Columbia-domb még 1769 méter távolságra van.

Szélviharok

Az út során a Mars-járó csak rövid időre áll meg néha, hogy mintát vegyen a talajból. A megállások során megpróbálják a marsi szélviharokat is megvizsgálni. Eddig ezeket nem sikerült lefotózni.

A másik Mars-járó, az Opportunity szerdára hetvenöt méterre megközelítette az Endurance kráter peremét. Az előzetes képek alapján a kutatók feltételezik, hogy a 129 méter átmérőjű kráterben olyan kőzeteket találnak, amelyeket megvizsgálva egy ősi tenger újabb nyomaira bukkanhatnak.

Veszélyes mutatvány

A tudósok még vitatják, hogy az Opportunity képes-e biztonságosan leereszkedni a kráterbe, illetve ki tud-e jönni onnan. A kutatócsapat bízik abban, hogy a Columbia-domb és az Endurance-kráter olyan geológiai bizonyítékokat rejt, amelyek segítségével kiderülhet, hogy volt-e élet valaha a Marson.