Eszter, Eliza
15 °C
28 °C

Mélyebb geológiai rétegekben az Opportunity

2004.06.29. 17:19
A két NASA-robot a marsi víz újabb nyomaira bukkant. Az Opportunitynak már mélyebb rétegeket is sikerült megvizsgálnia, eszerint a bolygón hosszú időn keresztül jelen lehetett a víz.
A Spirit hematitra bukkant, egy olyan vastartalmú ásványra, ami általában vízben képződik. Az Opportunity által bejárt területen bőségesen van ilyen, de a bolygó másik oldalán eddig nem találtak. Az Opportunity közben újabb bizonyítékokat talált, melyek szerint az eddig vizsgált időszaknál korábban is lehetett víz a bolygón, illetve váltakozhatott a nedves és a száraz klíma, írta a New Scientist.

Mintha újra kezdődne

A roverek küldetése új szakaszba érkezett. Az Opportunity több mint öt méter mélyen leereszkedett az Endurance-kráterbe, a Spirit pedig megkezdte a Columbia-hegység felderítését. Steve Squyres vezető kutató szerint a lehetőségek annyira izgalmasak, hogy az utóbbi hetekben úgy érezték, mintha az egész öt hónapos küldetés újra kezdődne.

A Spirit által a Gusev-kráterben talált hematitot a kutatók egyszerűen csak aranybányának nevezték: az ököl nagyságú kövön lévő nyúlványokon különös kerek csomók figyelhetők meg, és nagyon részletesen kivehető a rétegzettsége.

A mikroszkópos vizsgálat ellenére "még nem jöttünk rá, mi ez - ismerte be Squyres egy sajtókonferencián. - Nem tudom, hogy alakultak ki ezek a dolgok, és ez megőrjít!" Ami biztos, mondta a kutató, hogy a Spirit most nagyon eltérő geológiai zónába érkezett.

Mélyebb rétegek

Az Opportunity veszélyes küldetése során az Endurance-kráter mélyebb rétegeivel és egyúttal korábbi geológiai időszakokkal ismerkedhett meg. A kutatók kockázatvállalása már most kifizetődött, hiszen a mélyebb rétegekben további bizonyítékokat találtak a víz jelenlétére. Ez azt mutatja, hogy a víz hosszabb időn keresztül jelen volt a bolygó felszínén.

Az Opportunity a kisebb Eagle-kráterben ért földet, és egész sor bizonyítékát találta annak, hogy valaha víz volt a bolygón. A stadionméretű Endurance-kráter azonban jóval mélyebb. A geológiai rétegeket a kutatók A-tól E-ig látták el jelzésekkel. Eddig az A és B jelű rétegeket vizsgálták meg, a többire a következő napokban kerül sor.