Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mélyebb geológiai rétegekben az Opportunity

2004.06.29. 17:19
A két NASA-robot a marsi víz újabb nyomaira bukkant. Az Opportunitynak már mélyebb rétegeket is sikerült megvizsgálnia, eszerint a bolygón hosszú időn keresztül jelen lehetett a víz.
A Spirit hematitra bukkant, egy olyan vastartalmú ásványra, ami általában vízben képződik. Az Opportunity által bejárt területen bőségesen van ilyen, de a bolygó másik oldalán eddig nem találtak. Az Opportunity közben újabb bizonyítékokat talált, melyek szerint az eddig vizsgált időszaknál korábban is lehetett víz a bolygón, illetve váltakozhatott a nedves és a száraz klíma, írta a New Scientist.

Mintha újra kezdődne

A roverek küldetése új szakaszba érkezett. Az Opportunity több mint öt méter mélyen leereszkedett az Endurance-kráterbe, a Spirit pedig megkezdte a Columbia-hegység felderítését. Steve Squyres vezető kutató szerint a lehetőségek annyira izgalmasak, hogy az utóbbi hetekben úgy érezték, mintha az egész öt hónapos küldetés újra kezdődne.

A Spirit által a Gusev-kráterben talált hematitot a kutatók egyszerűen csak aranybányának nevezték: az ököl nagyságú kövön lévő nyúlványokon különös kerek csomók figyelhetők meg, és nagyon részletesen kivehető a rétegzettsége.

A mikroszkópos vizsgálat ellenére "még nem jöttünk rá, mi ez - ismerte be Squyres egy sajtókonferencián. - Nem tudom, hogy alakultak ki ezek a dolgok, és ez megőrjít!" Ami biztos, mondta a kutató, hogy a Spirit most nagyon eltérő geológiai zónába érkezett.

Mélyebb rétegek

Az Opportunity veszélyes küldetése során az Endurance-kráter mélyebb rétegeivel és egyúttal korábbi geológiai időszakokkal ismerkedhett meg. A kutatók kockázatvállalása már most kifizetődött, hiszen a mélyebb rétegekben további bizonyítékokat találtak a víz jelenlétére. Ez azt mutatja, hogy a víz hosszabb időn keresztül jelen volt a bolygó felszínén.

Az Opportunity a kisebb Eagle-kráterben ért földet, és egész sor bizonyítékát találta annak, hogy valaha víz volt a bolygón. A stadionméretű Endurance-kráter azonban jóval mélyebb. A geológiai rétegeket a kutatók A-tól E-ig látták el jelzésekkel. Eddig az A és B jelű rétegeket vizsgálták meg, a többire a következő napokban kerül sor.