Judit
3 °C
7 °C

Rejtélyes tárgyak a Mars felszínén

2004.12.08. 15:00
Az Opportunity Mars-járó egyik nyilvánosságra hozott felvételén különös "gerendákra" lettek figyelmesek a szokatlanra fogékony internetezők, mások pedig a Mars Express felvételein vélnek felfedezni geometriai alakzatokat, melyeket az élénkebb képzelőerejű fórumozók az értelmes élet bizonyítékának vélnek.

Szemfüles fórumozók különös objektumot fedeztek fel az Opportunity egyik, a NASA oldalán nyilvánosságra hozott fotóján. Az Endurance-kráter környékén készített képen látható tárgy leginkább egy gerendára hasonlít, mely félig a bolygó talajába van süllyedve.

A figyelmesebb fórumozók azt is felfedezték, hogy a távolban hasonló objektumok láthatók, melyek nagyjából azonos szögben fekszenek, illetve hogy a kép hátterében egy csillogó pont is látható. A "gerendák" mérete a kép alapján házilag sajnos nehezen becsülhető meg.

Élénk fantázia

#alt#
A "gerenda"

A témára fogékony internetezők az Európai Űrügynökség (ESA) oldalán is találtak a Mars Express űrszonda képei között különös felvételt, amin a tereptárgyak geometriai elrendezésbe gyűlnek. Az élénkebb fantáziájú fórumozók a képeket természetesen az értelmes élet egykori jelenlétére utaló bizonyítékként értékelték.

Az óvatosabbak persze emlékeznek még arra, hogy a híres marsi "arc"-ról is kiderült, hogy nem az idegen civilizációk hagyták jelként a bolygón. A Mars Odyssey űrszondának 2002-es képein egyértelműen látszik, hogy a képződmény természetes eredetű, csakúgy, mint a tőle nem messzire fekvő "piramis".

Mások arra emlékeztetnek, hogy a Földön, a természetben is nagyon sokszor képződnek geometriai alakzatok, ebben még nincs semmi különös. Az egyik tréfás kedvű fórumozó pedig azt vetette fel, hogy a képen látható "talpfa" a szonda leszállóegységének egy darabja lehetett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?