Máté, Mirella
14 °C
30 °C

Rejtélyes tárgyak a Mars felszínén

2004.12.08. 15:00
Az Opportunity Mars-járó egyik nyilvánosságra hozott felvételén különös "gerendákra" lettek figyelmesek a szokatlanra fogékony internetezők, mások pedig a Mars Express felvételein vélnek felfedezni geometriai alakzatokat, melyeket az élénkebb képzelőerejű fórumozók az értelmes élet bizonyítékának vélnek.

Szemfüles fórumozók különös objektumot fedeztek fel az Opportunity egyik, a NASA oldalán nyilvánosságra hozott fotóján. Az Endurance-kráter környékén készített képen látható tárgy leginkább egy gerendára hasonlít, mely félig a bolygó talajába van süllyedve.

A figyelmesebb fórumozók azt is felfedezték, hogy a távolban hasonló objektumok láthatók, melyek nagyjából azonos szögben fekszenek, illetve hogy a kép hátterében egy csillogó pont is látható. A "gerendák" mérete a kép alapján házilag sajnos nehezen becsülhető meg.

Élénk fantázia

#alt#
A "gerenda"

A témára fogékony internetezők az Európai Űrügynökség (ESA) oldalán is találtak a Mars Express űrszonda képei között különös felvételt, amin a tereptárgyak geometriai elrendezésbe gyűlnek. Az élénkebb fantáziájú fórumozók a képeket természetesen az értelmes élet egykori jelenlétére utaló bizonyítékként értékelték.

Az óvatosabbak persze emlékeznek még arra, hogy a híres marsi "arc"-ról is kiderült, hogy nem az idegen civilizációk hagyták jelként a bolygón. A Mars Odyssey űrszondának 2002-es képein egyértelműen látszik, hogy a képződmény természetes eredetű, csakúgy, mint a tőle nem messzire fekvő "piramis".

Mások arra emlékeztetnek, hogy a Földön, a természetben is nagyon sokszor képződnek geometriai alakzatok, ebben még nincs semmi különös. Az egyik tréfás kedvű fórumozó pedig azt vetette fel, hogy a képen látható "talpfa" a szonda leszállóegységének egy darabja lehetett.