Gusztáv
-4 °C
1 °C

Aktív vulkánok a Marson?

2004.12.24. 07:39
Az európai Mars Express űrszonda képei szerint talán még mindig van vulkanikus aktivitás a Marson, sőt akár élet is lehet vulkanikus hőforrásokban.

A Mars Express legfrisebb képei - geológiai szempontból nézve - közelmúltbéli vulkáni aktivitást mutatnak a Marson, írta a New York Times. Egyes területeken valószínűleg négymillió éve is volt még vulkanikus tevékenység. Ez a Mars történelmének utolsó egy százaléka, és ez arra utal, hogy a bolygón még ma is hatalmas lehet a kapacitás a vulkanikus aktivitásra, vagy lehetnek aktív vulkánok is. A képek elemzése a Nature tudományos szaklap e heti számában jelenik meg.

Élet is lehet

A Mars Express január óta készít háromdimenziós felvételeket a Mars felszínéről. Mikor egy vulkán kitör, és lávát lövell ki, viszonylag sima felszínt hoz létre. Ezt fokozatosan aszteroidák, meteorok bombázzák, a krátek mennyiségéből pedig a kutatók meg tudják becsülni, hogy milyen régen került a láva a felszínre.

Az elmúlt időszakban a kutatók számos bizonyítékot találtak arra, hogy a Marson jég van, és hogy valaha víz folyt a bolygó felszínén. A legújabb felfedezés szerint lehetséges, hogy a víz még mindig megtalálható egyes vulkanikus hőforrásokban. Az ilyen hőforrásoknak a Földön különben igen gazdag élőviláguk van, sőt egyes biológusok szerint az élet is hasonló helyeken kezdődött.