Mátyás
-6 °C
1 °C

Még mennek a Mars-járók

2006.01.08. 11:49
Január 3-án van két éve, hogy a NASA Spirit nevű szondája leszállt a Marsra. Három héttel később követte ikertestvére, az Opportunity. Mindketten éltek a lehetőséggel és a kezdetben tervezett 3 hónapos élettartamukat jócskán meghaladva a maguk szerény tempójában még mindig zötykölődnek a vörös bolygó talaján.

Talan meglepő adat, de a két év alatt a két robot-rover összesen alig több, mint 11 km-t tett meg. Tekintettel arra, hogy a hőmérséklet elérheti a -165 °C-t és a homokviharok akár 160 km/h-s sebességgel is tombolhatnak, nem lebecsülendő ez a földi körülmények között egy ember számára 1-2 óra alatt megtehető távolság. Mentségükre szolgáljon, hogy a csigalassúságú felfedezőútjaik során a Spirit több, mint 70000, az Opportunity pedig közel 60000 képet készített, köztük rengeteg panoráma felvételt.

Nem ez volt a leghosszabb élettartamú mars-szondája a NASA-nak, a négy korábbi leszálló egység közül a Viking1 1976-1982-ig működött és küldött rendszeresen felvételeket a vörös bolygó felszínéről. A roverek élettartama a Viking1-nél jóval alacsonyabb volt érthető módon.

A jelenlegi két robot-rovernél is viszonylag gyakoriak a kisebb-nagyobb meghibásodások. A Spiritnek nemrég leállt az első kereke, az Opportunity pedig elakadt egy 30 cm-es homokbuckában. A legnagyobb gondot a homokviharok okozzák, amik beborítják a roverek napelemeit, így az energia cellák hamar lemerülnek. A földi irányítók tehetetlenek addig, amíg a következő vihar le nem fújja a homokot a cellákról.

A robotokat a NASA passadenai Jet Propulsion Laboratóriumából irányítják, és az amerikai költségvetés a 3 hónapos garancia lejárta után az addigi 820 millió dolláros költségvetést további 84 millió dollárral kellett, hogy kipótolja. A robotok legfőbb küldetésüket már beteljesítették: találtak víz létezésére utaló nyomokat a Mars felszínén. A tudósok mégis reménykednek, hogy a további kutatások újabb eredményeket hozhatnak. Hátralévő pályafutásuk során talán a hőn áhított élet jeleit is felfedezi a Spirit és az Opportunity.