Piroska
-11 °C
-2 °C

Lélegzetelállító animációk a Marsról

2007.03.19. 10:10
A NASA animációkat készített a Mars felszínéről. Az ehhez szükséges adatokat az űrhivatal bolygó körül keringő szondája, a Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) adta. A szonda 3D-s térképalkotó rendszerének pontossága a tudósokat is meglepte.

Az MRO-n található a legkorszerűbb kamera, ami valaha másik bolygónál járt. A High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) nevű szerkezet képes arra, hogy a különböző szögekből készített felvételek alapján háromdimenziós képeket alkosson a Mars domborzati viszonyairól. A NASA ezeket a képeket felhasználva első alkalommal készített animációkat, ízelítőt adva a rendszer képességeiről.

Hegyek, dűnék, kráterek

A NASA honlapjáról letölthető egyik animációban a kamera a 800 méter széles Victoria-krátert repüli körbe, megmutatja a jelenleg a kráter szélénél található Opportunity terepjárót, majd leszáll a kráter mélyén levő dűnék közé. A második animáció az űrhivatal másik Mars-járója, a Spirit útvonalát követi: kráterekkel teli síkságot mutat, majd a Columbia-hegységhez közelít, ahol a Spirit jelenleg is vándorol. Ez az animáció a YouTube-ra is felkerült.

A NASA 3D-térképeket készítő csoportjának vezetője, Randolph Kirk a New Scientistnek elmondta, hogy a felvételek pontossága a HiRISE alkotóit is meglepte. "Olyan részleteket tudtunk meg, amelyeket a fotók soha nem mutattak volna meg. A rendszer 20 centiméteres szintkülönbségeket is észlelt, és ez lenyűgöző, ha belegondolunk, hogy a kamera 300 kilométer magasan kering" – fogalmazott a tudós.

a HiRISE egyik felvétele (kép: NASA)

Az űrhivatal azt reméli, hogy a 3D-térképek segítenek majd megérteni a bolygó vízmosásszerű képződményeinek kialakulását, illetve utat talál az Opportunitynek a Victoria-kráterbe. A terepjáró a hónapok óta a kráter körül mozog, de az irányítók eddig nem merték leküldeni a meredek kráterperem miatt. A HiRISE felvételei máris felfedtek néhány lehetséges útvonalat.