Szilárda
-4 °C
3 °C

Lenyűgöző fotók a Marsról

2007.05.22. 11:49
Remek Mars-fotókat tett közzé honlapján az európai űrügynökség, az ESA. A felvételeket az űrhivatal Mars-szondája, a Mars Express készítette nagyfelbontású sztereo kamerájával (HRSC).

A HRSC több csatornán rögzít információkat, külön a színt és a domborzati információkat. A kamera 2005. március 14-én készült felvételeiből most a Mars északi féltekéjén található Arabia Terra egy részéről, a Deuteronilus Mensae nevű régióról közöltek nagyfelbontású és térhatású fotókat.

Kattintson a nagyításhoz! (kép: ESA)

Gleccserek után

A kb. 29 méter/pixeles felbontású képek a régió egyik hatalmas medencéjéről és annak környékéről készültek, a medence mellette kisebb kanyonok és völgyek helyezkednek el. A nagyjából 2 kilométer mély és 110 kilométer átmérőjű medence alján a környezeténél sötétebb anyag található – a tudósok még vitatkoznak azon, pontosan mi lehet ez.

A terület kanyonjait a csillagászok szerint víz és jég vájta ki. A Mars korábban kisebb kataklizmák helyszíne volt: a felszínét borító jégrétegeket megolvadt (vagy a bolygó belsejéből feltörő magmától, vagy meteorbecsapódásoktól), majd a víz megint megfagyott, és sziklatörmelékeket magával szállítva, gleccserszerűen viselkedett. Szakemberek szerint a megolvadt víz és a gleccserek nyoma is látható a HRSC felvételein.

Kattintson a nagyításhoz! (kép: ESA)
Kattintson a nagyításhoz! (kép: ESA)

3D-ben is

A területről felülnézeti kép és a domborzatot jobban kiemelő tájképek is készültek, egy anaglafikus felvételen pedig 3D-szemüveggel is megcsodálhatók a Deuteronilus Mensae.

A legtöbb csillagász tényként kezeli, hogy most is rengeteg (széndioxidos és vízalapú) jég található a Marson. A legutóbbi kutatások szerint korábban valószínűleg sokkal nagyobb mennyiségű folyékony anyag volt az égitesten, arra egyelőre nincs magyarázat, hogy ez hova tűnt.

Anaglafikus kép – kattintson a nagyításhoz! (kép: ESA)

A képeket eredeti méretükben innen lehet letölteni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!