Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Mars holdjaira küldene embert a NASA

2007.11.09. 16:16
Az amerikai űrhivatal szakemberei szerint tíz éven belül ember mehetne a Mars egyik holdjára, a Phobosra. A leszállás könnyebb lenne, mint a vörös bolygón, de a sugárzással lehetnek gondok.

A NASA kaliforniai Ames Kutatóközpontjában konferenciát tartottak a Marssal kapcsolatos tervekről. A rendezvényen több tudós azt az álláspontot képviselte, hogy a vörös bolygó helyett a Mars egyik holdjára, a Phobosra kellene űrhajósokat küldeni – írja a New Scientist. A kutatók szerint akár tíz éven belül ember léphet a holdra.

A kutatóközpont egy nonprofit szervezetétől, a Mars Intézettől Pascal Lee szólalt meg a konferencián. Lee elmondta, hogy a Mars két holdja, a Phobos és a Deimos a leginkább megközelíthető objektumok a Naprendszerben annak ellenére, hogy jóval messzebb vannak, mint a Hold. Igaz, hogy a Holdig néhány nap alatt el lehet jutni (a Marshoz hónapokig tartana az út), de a leszállás problémás, mert az égitest gravitációja (a földi gravitáció egyhatoda) elég erős ahhoz, hogy fékezőrakétákat kelljen használni. Ez több tonna üzemanyagot a költségvetésben rengeteg dollármilliót jelent, a kutatók szerint leginkább ezen lehetne spórolni, ha az asztronauták a Mars-program keretében nem a vörös bolygóra, hanem egyik holdjára mennének.

Kicsik, de érdekesek

A krumpliforma Phobos ugyanis nagyjából akkora, mint Manhatten, a 6,3 kilométer széles Deimos pedig csak harmadakkora, a gravitációjuk pedig a földi gravitáció ezrede. A le- és felszállási manőverek olcsóbbak lennének, Lee kalkulációi szerint egy ember eljuttatása a Marsra 200 és 300 milliárd dollár közötti összegbe kerülne, ami tartalmazza az utazást megelőző évtizedes kutatómunka költségeit is – a Deimos esetében ez a szám csupán 30 milliárd.

A felvetésre, hogy a két hold nem olyan érdekes, mint a Mars, Lee elmondta, hogy titokzatos objektumokról van szó, amikről a méretükön, tömegükön, sűrűségükön és pályájukon kívül szinte semmit nem tudunk. A tudósok feltevése szerint a holdak eredetileg aszteroidák voltak, de az is lehet, hogy valaha csak egy holdja volt a Marsnak, és az robban ketté valamilyen ütközés következtében.

Egyelőre csak robotszondákat küldenek a két holdra, az oroszok 2009-ben indítják a Phobos-Grunt missziót, amelynek során egy űreszköz landol a Phoboson, mintát vesz a felszínből és visszatér a Földre. Ha ez a küldetés sikerrel jár, a NASA tervez egy hasonlót a Deimosra. Utána már akár legénységet is küldenének a holdakhoz, valószínűleg a Phobosra, mivel az közelebb van a Marshoz (mindössze 9700 kilométerre). A közelsége miatt a hold felfoghatott néhányat azokból a sziklákból, amiket a Mars felszínéből robbantottak ki a meteorok az évmilliárdok során.

Akkora, mint Manhattan (kép: ESA)

Vörös folt az égen

Az utazás nagy veszélyekkel járna. A Phobos gyenge gravitációjában több méter vastag porréteg kavarodna fel, amerre az emberek járnának, és ez komoly gondokat okozna. A Holdat megjárt Harrison Schmitt köhögésrohamokat kapott az égitest porától, ennél csak rosszabbra lehet számítani a Phoboson. Még nagyobb kockázatot jelent, hogy az asztronauták a kis holdon jobban ki lennének téve a különféle sugárzásoknak. Egy hároméves küldetés során a sugárzás miatti halálozás esélye 5 százalék lenne, ami fölötte van a NASA 3 százalékos limitjének (összehasonlításuk: egy fél éves tartózkodás a Nemzetközi Űrállomáson 0,35 százalékos halálozási esélyt jelent).

Lennének ugyanakkor vidám mozzanatai is egy ilyen küldetésnek. A gyenge gravitáció miatt az űrhajósok 10 méter magasra is felugorhatnának a porból, és visszaérkezéskor egyáltalán nem ütnék meg magukat. A kilátás pedig pazar lenne odafentről: a Mars közelsége miatt tízszer akkorának látszik a Phobos egén, mint a Hold a Föld égboltján.