Illés
17 °C
28 °C

Januárban meteor csapódhat a Marsba

2007.12.23. 13:05
Január 30-án egy nemrég felfedezett meteor csapódhat a Marsba – írja a New Scientist. Bár a becsapódás esélye csak 1 a 75-höz, a tudósok nagyon izgatottak.

A november 20-án felfedezett 2007 WD5 objektum átmérője ötven méter, ez nagyjából a szibériai Tunguzka-folyó felett 1908-ban felrobbant aszteroida méterének fel meg – a meteor 99 éve több ezer négyzetkilométernyi területen pusztított. A pályakalkulációk alapján 1 a 75-höz az esélye annak, hogy a 2007 WD5 a Marsba csapódik, ez az esély a későbbi pontosításokkal nőhet.

Ha a meteor valóban eltrafálja a vörös bolygót, nagyjából az egyenlítő környékén fog becsapódni, és sem a Spirit, sem az Opportunity Mars-szondát nem veszélyezteti. Mivel a vörös bolygó légköre ritka, a becsapódás egész másként fog lezajlani, mint a Tunguzka-meteornál. Ray Arvidson, a missouri Washington Egyetem tudósa szerint egy nagyjából egy kilométer átmérőjű kráter keletkezik majd, és ha a Mars Reconnaissance Orbiter szonda éppen megfelelő helyen tartózkodik majd, láthatja, ahogy a meteor tűzgolyóként hasítja át a marsi légkört.

Az objektumot most éppen nem láthatjuk, mivel túl közel repül a Holdhoz. Legkorábban december végén vagy január első hetében tudhatunk meg róla többet.