Gusztáv
-4 °C
1 °C

A Mars szerdán lesz hozzánk a legközelebb

2003.08.26. 17:22
Az amatőr csillagászok egy hetvenszeres nagyítású távcsővel akkorának láthatják majd a Marsot, mint a Holdat szabad szemmel. A vöröses színű bolygót még városi kivilágítás mellett is könnyen meg lehet majd találni, akár szabad szemmel is.
A csillagászati jelenségek azért számítanak igazi kuriózumnak, mert a legérdekesebb események az ember életében általában csak egyszer láthatóak. Ez érvényes a mostani eseményre is: a vörös bolygó ötezer éve nem volt ilyen közel a Földhöz, és legközelebb 2287 augusztusában várható hasonló Mars-Föld távolság.

Fényesebb a Jupiternél

Tekintse meg kepeinket
A Magyar Csillagászati Egyesület ismertetője szerint a Mars augusztus 27-én szerdán mindössze 55,5 millió kilométerre lesz a Földtől. A bolygót hetvenszeres nagyítással akkorának lehet majd látni, mint a Holdat szabad szemmel. A Mars különösen fényes pontja lesz délkeleti égboltnak: a -2,9 magnitúdós fényesség a Jupiter fényességét is meghaladja majd.

A budapesti Polaris Csillagvizsgáló egész éjszakás rendkívüli nyitva tartással várja az érdeklődőket, este 20 órától hajnalig. A csillagászok azonban arra hívták fel az alkalmi csillagászjelöltek figyelmét, hogy senki se számítson parádés képekre a távcsöves megfigyelések alkalmával, hiszen az interneten is fellelhető szebbnél szebb képek nagy részét olyan helyről készítették, ahol a légkör nem zavarja a látási viszonyokat, például a Hubble űrtávcső vagy űrszondák segítségével.

Ennek ellenére egy legalább 5-6 centiméter átmérőjű csillagászati távcsővel - és kellő kitartással - már észre lehet venni néhány jellemző részletet, például a bolygó déli pórussapkáját. Nagyobb, 15-20 centiméteres átmérőjű távcsövekkel már néhány nevezetes hegyvonulat és a sötétebb felföldek is megfigyelhetőek lesznek.