Ágnes
-5 °C
2 °C

Öt éve dolgoznak a Mars-járók

2009.01.05. 08:28
Öt éve dolgozik a Marson a Spirit és az Opportunity, a NASA két Mars-járója. Az önjáró szondák 2004 januárjában szálltak le a vörös bolygóra, és eredetileg csak 3 hónapig kellett volna működniük.

A Spirit 2004. január 4-én érkezett a Marsra, az Opportunity három héttel később. A kutatóműszerekkel felszerelt, hatkerekű robotjárműveknek az volt a feladatuk, hogy a kőzet- és talajminták elemzésével bizonyítékokat találjanak a víz egykori marsi jelenlétére. A két robot már csaknem hússzor annyi ideje működik, mint amennyire tervezték őket.

A két Mars-járó 2004 óta 21 kilométert tett meg a Mars jellegzetes vörös sivatagjában, óvatosan kerülgetve az akadályokat, és elemezve a talajt. Ezalatt negyedmillió képfelvételt küldtek a Földre. A szerkezetek viszonylag kellemes körülmények között dolgoznak nyáron, amikor 20 Celsius-fokos a hőmérséklet, de télen mínusz 100 fokot kell kibírniuk. Heves szelekkel is meg kell birkózniuk, ezek azonban sokszor jó szolgálatot tesznek, mert lefújják a port a robotok napelemeiről. Tavaly novemberben azonban egy homokvihar úgy betemette a Spiritet, hogy a Mars-járó alig élte túl.

A kemény körülmények ellenére csak egyetlen komolyabb műszaki probléma volt a két Mars-járóval az öt év alatt. Rögtön küldetése elején, 2004 januárjában egy szoftverhiba miatt elhallgatott a Spirit. A hibát a Földön kijavították, a két szonda azóta megbízhatóan működik. A NASA tisztában van vele, hogy bármelyik járművön bármikor felmondhatja a szolgálatot valamelyik főalkatrész, de az űrhivatal így is az egyik legsikeresebb misszióját könyvelheti el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!