Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Életre alkalmas körülményeket talált a Marson a Spirit

2007.12.11. 21:13
A földi gejzírekhez hasonló környezetben kialakulhatott a bakteriális élet. Két expedíció is indul bizonyítékokat keresni.

A Spirit, és testvére, az Oppurtunity több mint 1300 napja rója a Mars felszínét, bár eredetileg csak 90 napos élettartamot jósoltak nekik a tervezőik. A Spiritnek ráadásul eltört az egyik kereke, de az önjáró robot ennek ellenére már másfél éve öt keréken halad a bolygó felszínén, a sérült alkatrész pedig eközben felszántja a talajt, újabb felfedezésekre adva lehetőséget.

A NASA kutatói a talajt vizsgálva arra jutottak, hogy az nagy mennyiségű szilícium-dioxidot tartalmaz, amit valószínűleg forró víz (vagy vízgőz) és vulkanikus kőzet találkozásából jöhetett létre. A Földön ehhez nagyon hasonló szilikátlerakódásokat gejzírek közelében figyelhetünk meg, ami tökéletes környezet a baktérium-szintű életre.

Újabb expedíciók indulnak

"Akár gejzírek, akár vulkanikus gőzkitörések hozták létre a kőzetet, az mindenképpen az élet kialakulására alkalmas, sőt, ideális környezetet feltételez" - nyilazkozott a BBC-nek Steve Squyres, a Spirit adatait elemző kutatócsoport vezetője. A Spirit nincsen felszerelve a talaj kémia elemzésére alkalmas műszerekkel, de a közeljövő Mars-expedíciói újabb bizonyítékokat gyűjthetnek arra, hogy a Marson egykor kialakulhatott az élet, legalább baktériumok formájában. A 2009-ben induló NASA Mars Science Laboratorytól, és a következő évtized elejére tervezett európai ExoMars expedíciótól azt is remélik, hogy a szilícium-dioxidban konzerválódott baktériumokat találnak.

Jön a tél

A Spirit és az Oppurtunity a marsi tél beköszöntével nehéz időszak elé néz. Kérdéses, hogy a porlerakódás miatt egyébként is 30-40 százalékos hatékonysággal dolgozó napelemek a kevesebb napfényből képesek lesznek-e annyi elektromosságot termelni, ami a fedélzeti számítógépet és a műszereket működteti.