Tekla
11 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Vízre utaló jelek a Marson

2004.02.02. 15:52
A Marson másodikként landoló Opportunity csak vasárnap gördült le a leszállóegységről, de máris értékes tudományos adatokat tudott összegyűjteni. A hősugárzást mérő spektrométere minden kétséget kizáróan kimutatta a sötét színű kőzetben a hematit jelenlétét, illetve azt, hogy a vasoxidot tartalmazó ásvány valószínűleg szobahőmérsékleten keletkezett.
Már a keringőegységek is kimutatták, hogy az Opportunity leszállóhelyének közelében igen sok hametit van a felszínen, de a korábbi adatok alapján nem lehetett kizárni annak a lehetőségét, hogy az ásvány csupán a széllel került oda, mondta Phil Christensen, a spektrométerért felelős kutató. A mostani eredmények azonban egyértelműen arra utalnak, hogy a hematit fontos alkotóeleme az ottani kőzetnek.

Mint azt korábban megírtuk, a hematit vagy víz közelében, vagy vulkáni tevékenység hatására jön létre. A tudósoknak egyelőre annyit sikerült kideríteniük, hogy a hematit nem magas hőmérsékleten jött létre, Christensen ugyanakkor elmondta: ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az ásvány víz közelében keletkezett.

Ismeretlen alapok

A vizsgálatok szerint a világosabb alapkőzetekben nyoma sincs a hematitnak, és a tudósok egyenlőre nem tudták azonosítani a kőzet típusát. Annyi biztos, hogy nem bazalt, nem karbonát és nem is szilikát.

Az Opportunity hamarosan az összes létező mikroszkópjával és spektrométerével megvizsgálja a talajt, és körülbelül egy héttel később ugyanezeket a vizsgálatokat az alapkőzeten is elvégzi.

Minden működik?

Mindeközben a NASA mérnökei helyreállították a Spirit űrszondát: kitöröltek több ezer fájlt a memóriájából és újraformázták a memóriáját. A tíz napos kényszerpihenőreküldött űrszoinda hamarosan folytathatja az Adirondack névre keresztelt szikla vizsgálatát.