Eleonóra
-1 °C
2 °C

Tönkremehetnek a marsi robotok

2003.12.04. 09:42
A heves széllökések és az éles sziklák miatt gyors véget érhet a néhány héten belül a Marson landoló robotok ténykedése, figyelmeztetett kedden a NASA. A bolygó két átellenes pontján légzsákokon pattognak majd a leszállóegységek.
Az amerikai űrkutatási hivatal a Columbia űrsikló februári katasztrófája és a Marsra 1999-ben küldött két robot sikertelensége árnyékában saját bevallása szerint nem spórolt az anyagiakkal, hogy eredményes lehessen a legújabb robotmisszió.

A Spirit (lelkesedés) és Opportunity (lehetőség) nevet viselő két külön egység segíthet választ adni arra a kérdésre, hogy mennyi víz lehetett egykor a Mars felszínén, illetve az élet alapfeltételének számító elem meddig maradhatott meg tavakban és folyókban.

Megsemmisült szondák

"Ez a küldetés csak az első lépés abban, hogy megpróbáljuk behatárolni az élet nyomainak lehetséges lelőhelyét" - jelentette ki egy sajtókonferencián Ed Weiler, a NASA egyik tudományos vezetője.

A Mars veszélyes helyszín a földi szondák számára. Az elmúlt évtizedekben különböző országok összesen 30 alkalommal próbálkoztak a vörös bolygó közelébe férkőzni, de csak 12 misszió járt sikerrel.

A széltől is óvták

"A marsi landolás nagyon-nagyon bonyolult feladat, a bolygó rendkívül nyomasztó célállomásnak számít. Néhány kutatóval együtt csak Halálbolygó néven emlegetjük" - jelentette ki Weiler.

A NASA rendkívüli gondossággal indította útnak a golfautó méretű robotokat. "Nem is tudom, mit lehetett volna még elkövetni, hogy sikeres legyen a két szonda" - idézte a Yahoo Weiler szavait.

A Mars tudja

A korábbi missziók bukását sokan a szűkös pénzügyi háttérrel magyarázták. Viszont Weiler szerint "kizárólag a Mars dönt" arról, hogy ez alkalommal sikeresek lesznek-e, vagy sem. A leszállóegységek sziklának csapódhatnak, vagy a robotok felborulhatnak egy viharban.

A két robot együttes értéke 800 millió dollárra rúg. Jelenleg jól bebugyolálva a központi egység gyomrában várakoznak arra, hogy a 7 hónapos és félmilliárd kilométeres utazás végén a Mars két átellenes pontján ejtőernyőn aláereszkedjenek.

Lufis fékezés

A Spirit 2004. január 3-án, az Opportunity január 24-én landol. A leszállás utolsó szakaszában kilenc védőballon fúvódik fel a robotok körül, amelyek így több kilométeren keresztül pattognak majd a talajon.

Az irányítóközpont a leszállás után egy teljes napig nem fog semmit hallani a leszállóegységekről. A kapcsolat akkor áll ismét helyre, amikor sikerül kinyitni az antennákat. A rádióhullámok 10 percig utaznak a Mars és a Föld között.

Víz a kráterben

Ha sikeresen feltápászkodik a leszállás után, a Spirit beindítja a kameráját, amellyel érdekes kőzetek után kutathat. A korábbi missziók rengeteg víz nyomait fedezték fel a Marson, jelentette ki Weiler.

A leszállási helyszín két nagy kráter. Egyikük, a Gustav-kráter átmérője 90 kilométer, a kora pedig 4 milliárd év lehet, jelentette ki Cathy Weitz, a Mars Exploration Rover program kutatója. A korábbi fényképek alapján úgy tűnik, hogy egykor víz folyt be a kráter egyik oldalán, és a másik oldalon távozott.

Víz alatt állt a vasérc

A másik leszállási hely, a Meridiani Planum régió főleg vörösvasércből áll. Ez az anyag rendszerint folyékony vízzel való kölcsönhatás útján keletkezik, de számos más úton előállítható, jelentette ki Steve Squyres, Cornell egyetem kutatója.

Ha a vörösvasérc mély vízben, vagy termálvíz hatására keletkezett, akkor jó esély van arra, hogy baktériumok vagy más életformák is kialakulhattak, jelentette ki a kutató. A robotok mindenesetre fúróval is rendelkeznek, hogy eltávolítsák a sziklák felső rétegeit. Ha a vörösvasérc mélyebben is megtalálható, az arra utalhat, hogy egykor egybefüggő vízfelület alatt voltak.