Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Karácsonykor landol az európai Mars-szonda

2003.12.18. 10:51
Az európai űrkutatási hivatal (ESA) Mars-missziója rövidesen döntő fázisához érkezik. A Darmstadtban működő irányítóközpont (ESOC) ügyeletben lévő munkatársainak számát hétfőtől megháromszorozták. Mostantól 160 ember felügyeli a Mars Express szondát, ahogy megközelíti a vörös bolygót. A szondáról december 19-én válik le a Beagle 2 landolóegység.
Ezt követően még csaknem egy hétig tart, amíg az űreszközök elérik céljukat. A Beagle 2 karácsony második napján ejtőernyők és légzsákok oltalmában landol a bolygón. Nagyjából ugyanebben az időpontban a szonda keringési pályára áll a Mars körül.

Az irányító központban rendkívül feszült a hangulat, írta a dpa. A kutatók minden elképzelhető hibalehetőséget többször végigjátszották a szimulációban. Ezen kívül valós problémákat is sikeresen oldották meg. A szonda épségben eléri úticélját, pedig egy kabelhiba miatt a napelemek energiájának csak 70 százalékát tudják hasznosítani.

Számos fiaskó

A Mars mindig tartogat meglepetéseket, jelentette ki a Beagle 2-ért felelős Colin Pillinger. Nem véletlen, hogy a kereken 30 marsi küldetés több mind fele teljes kudarc volt.

Az európai szonda esetében viszont még minden a terv szerint zajlik. A landolóegység kihelyezését követően a két objektum fej fej mellett óránként 11 ezer kilométeres sebességgel rohan a Mars felé.

Légzsákokon pattog

Majd a szondát felkészítik a keringésre, és lefékezik. Ha ez a manőver nem sikerül, a szonda szétzúzódik a bolygón, fejtegette a projektet vezető Michael McKay. A szerencsésebb forgatókönyv szerint azonban a szonda januárban elliptikus keringési pályára áll, amelynek legmélyebb pontján 250 kilométerre megközelíti a felszínt.

A mintegy 70 kilogrammos leszállóegység az atmoszférába érkezve tűzgolyóvá változik, és erősen lefékeződik. Ezt követően kinyílnak az ejtőernyők és a légzsákok. Utóbbiak segítségével a Beagle 2 túlméretezett focilabdaként többször pattan a talajon, így emésztve fel a mozgási energiáját.

Pár óra a kipakoláshoz

Ezt követően a légzsákok leeresztenek a kompakt kutatólaboratórium pedig kiteregeti napelemeit. Ennek a leszállás után néhány órán belül meg kell történnie, különben a felszínen uralkodó hidegben lemerülnek az akkumulátorok, és a Beagle 2 használhatatlannál válik, jelentette ki Colin Pillinger.

A misszió egyik nagy előnye a két részre bontás. Ha az egyik berendezés el is veszne, a küldetés nem volt teljesen hiábavaló. A Mars Express fedélzetén hét berendezés található, köztük a bolygó felszínét tíz méteres felbontásban feltérképezni képes kamera.

Talajfúrások

Radar pásztázza a felszín alatti rétegeket több kilométeres mélységig. Ennek során főként a víz előfordulását kutatják. A szonda élettartamát készítői négy évre becsülik.

A Beagle 2 viszont a legjobb esetben is csak néhány hónapot dolgozhat a felszínen. Ezt az idő is elegendő lehet néhány panorámakép készítésére és a talajminták elemzésére. Az egység fúrója 1,5 méteres mélységig lehatolhat a sziklába, és innen vett kőzetben kutathatja az élet nyomait.

Megosztott szerepek

300 millió eurós (79,3 milliárd forintos) árával a kétrészes Mars Express becslések szerint csak feleannyiba kerül, mint az USA januárban és februárban célba érő két Mars-szondája.

A két bevetés között világosan megoszlanak a feladatok. Az ESA a tudományos érdeklődésres számot tartó fúrásokat végzi, míg az amerikaiak guruló kis szerkezetei a népszerű panorámaképeket szállítják.