Jolán, Vid
11 °C
28 °C

Szétkapcsolódott az európai Mars-szonda

2003.12.19. 16:06
Sikeresen levált a Beagle 2 bolygókutató egység a Mars Express űrszondáról, és ezzel a célegyenesbe ért az Európai Űrügynökség (ESA) első kísérlete a vörös bolygó bevételére.
A brit fejlesztésű Beagle 2 most a Földtől 100 millió kilométeres távolságban már a Marson kijelölt leszállóhelye felé halad, és ha minden a terveknek megfelelően alakul, akkor december 25-én puha leszállást hajt végre az égitest Isidis Planitia nevű területén.

Azért esett erre az északi szélesség 5. és 20. foka közötti övezetre a választás, mert a kutatások alapján valamikor a Mars őstörténetében az Isidis Planitia üledékgyűjtő medence lehetett. A Beagle 2 egyik fő feladata, hogy a víz jelenlétnek és az élet esetleges nyomainak kimutatása talaj összetételének elemzésével. A szonda emellett meteorológiai méréseket is végez, és felszíni fényképfelvételeket készít.

Elejtett leszállóegység

A Beagle 2-t szállító Mars Express űrszondát június 2-án a kazahszáni Bajkonur űrrepülőtérről indították el egy Szojuz-Fregatt orosz hordozórakétával. Az űrszonda - miután 400 millió kilométert tett meg a Mars felé vezető úton - néhány napon belül Mars körüli pályára áll, és a bolygó körül keringve radarberendezésével pásztázza az égitestet. Emellett a Beagle 2 által gyűjtött adatokat továbbítja majd a földi irányítóközpontba.

A pénteki manőver volt a küldetés egyik legkritikusabb pillanata. A mindössze 65 kilogrammos leszállóegységnek ugyanis nincs hajtóműve. A Mars Express egyszerűen "elejtette", de ezt a műveletet a megfelelő időpontban és sebességgel kellett megtennie, hogy a tulajdonképpen magatehetetlenül sodródó Beagle 2 a megfelelő helyen lépjen be a bolygó légkörébe. A végső ereszkedési fázisban a szonda zuhanását ejtőernyő fékezi, majd végül a talajra légzsákok védelmében ér le.

Nem bírt volna a plusz súllyal

Ha szétcsatolási művelet nem sikerült volna, az nem csak Beagle 2 elvesztését, hanem magának az anyaszondának is a végét jelentette volna. Ugyanis ha nem válik le a szonda, a Mars Express túlsúlyos marad volna ahhoz, hogy a bolygó körüli pályára álljon, hiszen a pályára állás megtervezésekor beszámították Beagle 2 lekapcsolásával "elvesző" 65 kilogrammot is.

A leszállóegység legközelebbi bejelentkezését karácsony első napjának reggelére várják, immár a Mars felszínéről. Ha ez a művelet is sikerül, az európai űrkutatás egyik legnagyobb sikerét könyvelheti el.

A Vikingek óta nem vizsgálták

Legutóbb a Marsra 1997. július 4-én szállt le ember alkotta szerkezet, az amerikai Pathfinder. Életnyomok kutatására azonban ezt a szondát és útitársát, a Sojourney önjáró robotot nem tervezték. Szerves anyagok kimutatásának a céljából legutóbb 1976-ban két amerikai Viking bolygókutató szonda érte el a Marsot. Bár küldetésük ebből a szempontból nem bizonyult sikeresnek, a szakértők nem zárják ki, hogy ennek oka a túlságosan sivatagos leszállási terület volt.

A most a Mars közelébe ért európai-brit leszállóegységet arról a Beagle nevű hajóról keresztelték el, amelyen Charles Darwin a XIX. század harmincas éveiben barangolt a Csendes-óceán vizein, és látogatott el a Galapagos-szigetekre. Az angol tudós e felfedező útjának a nyomán alkotta meg híres evolúciós elméletét.