Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Befagyott tenger a Marson

2005.02.24. 00:10
Európai kutatók megerősítették, hogy a Mars felszínén hatalmas befagyott tengerre bukkantak. Az európai űrhivatal (ESA) Mars Express nevű szondája az Északi-tenger méreteivel vetekedő jégfelületet fényképezett le. A befagyott tenger mélységét 45 méterre becsülik.
A szenzációs felfedezésre utaló első hírek napok óta keringenek a szakértők köreiben, illetve internetes fórumokon a hobbi csillagászok között. A márciusban, Tesasban megrendezendő hold- és űrkonferencia (Lunar and Planetary Conference) egyik elődásának rövid ismertetése a marsi jeges tengerről ejt szót, amelyet az ESA szondája fedezett fel.

Az ESA darmstadti irányítóközpontja szerdán megerősítette az eredetileg a Nature magazin hasábjain március közepén megjelentetni kívánt információt. Ezen kívül nyilvánosságra hozták a Mars Express nagyfelbontású szereo kamerájának (HRSC) képeit is.

Gyanúsan lapos terület

mars A brit John Murray geológus vezette kutatócsoport meggyőződése, hogy a felvételeken hatalmas zárt jégfelület figyelhető meg. Az adott térséget egykor 800 x 900 kilométeres területű tenger foglalhatta el, melynek mélységét 45 méterre becsülik.

Az érintett terület a marsi egyenlítő közelében fekszik, az északi székesség 5. és a keleti hosszúság 150. fokánál, az Elysium fennsíkon. Ezt a térséget korábban is vizsgálták a szokatlanul sík felszíne miatt.

Hordalék védi

Az egykori tenger a jeget szabdaló meteoritbecsapódások alapján ötmillió évvel ezelőtt keletkezhetett, mégpedig vulkáni tevékenység következtében. A jég felületét most borító por és hordalékréteg megakadályozza, hogy a vízjég a Mars ritka légkörében elpárologjon.

Ha a kutatók sejtései beigazolódnak, az újabb lendületet adhat a marsi élet lehetséges voltáról folyó vitának. A 2003 decembere óta a bolygó körül keringő Mars Express a déli sarkvidék jegében már talált vizet, illetve primitív életformára utaló metán nyomait fedezte fel az atmoszférában.