Alfréd
-3 °C
3 °C

A Spirit lyukat fúrt egy sziklába

2004.02.08. 09:52
Mindkét amerikai űrszonda jól halad a kutatásokkal: a Spirit elvégezte az első kőzetfúrásokat, az Opportunity pedig megközelített egy szikladarabot. Hamarosan talán kiderülhet, hogy milyen szerepe volt a víznek a marsi kőzetek kialakulásában.
Az amerikai űrkutatási hivatal szakértői szombaton elmondták: a Spirit robotkarján elhelyezett fúró 2,7 milliméter mély, kör alakú lyukat vágott a sziklába. A szikladarab meglehetősen ellenállónak bizonyult, a művelet ugyanis három órán át tartott, de a végeredmény a vártál jobb lett, mondta Stephen Gorevan, aki a két űrszonda fúróeszközeinek irányításáét felel.

Bár Gorevan és kutatócsoportja elégedett lehet a most elért eredményekkel, máris újabb lyukak fúrását tervezik. A tudósok remélik, hogy a kutatófúrások fellebbenthetik a fátylat a Mars geológiai történetének eddig ismeretlen részleteiről.

A marsjáró ikertestvére, az Opportunity több mint tízezer kilométerrel távolabb végez kutatásokat. A robotjármű nemrégiben megpróbálta megközelíteni a kutatók által kiszemelt sziklát, amelyet Snout névre kereszteltek, de egy kisebb emelkedő megmászása közben megcsúszott a puha talajon, ezért inkább leállítoták. Az Opportunitynek már csak harminc-negyven centimétert kell megtennie, hogy elkezdhessen dolgozni.