Ida
6 °C
9 °C

Kráterben várakozik az Opportunity

2004.01.26. 11:42
A kutatások szempontjából ideális helyen landolt az Opportunity, ugyanis a kráterekben könnyen hozzáfér a mélyen fekvő talajrétegekhez. A mérnökök szerint a Spirit memóriája működőképes, de a memória fájlkezelő szoftvere valószínűleg meghibásodott.
Az amerikai űrkutatási hivatal azért küldte a Meridiani Planum régióba az Opportunity űrszondát, mert ebben a térségben nagyon sok hematit található, amely általában folyékony víz jelenlétében keletkezik. A tudósoknak szerencséjük volt, ugyanis a leszállóhely közelében a hematitban gazdag felszíni réteg és az alatta fekvő világos színű alapkőzet is könnyen elérhető.

Az Opportunity által hazaküldött képek szerint az űrszonda egy sekély, körülbelül húsz méter átmérőjű kráterben landolt. A leszállás közben készített felvételekről az is kiderült, hogy a leszállóhely egy kilométeres körzetében egy 150 méter átmérőjű kráter található, amely igencsak felkeltette a kutatók érdeklődését, mivel a robotjármű itt akár ásás nélkül is hozzáférhet a felszín alatti rétegekhez. Ennek nagy jelentősége van, hiszen a mélyebb rétegek vizsgálatával a tudósok jobban megismerhetik a bolygó múltját.

Kész a program

Steve Squyres, a küldetés irányítója már nagyjából felvázolta az Opportunity programját, mely szerint a következő héten az indulásra fog felkészülni az űrszonda. A leszállóegység elhagyása után az Opportunity először a közvetlen közelében található talajt vizsgálja meg, majd a rétegezett kinézetű sziklákat. Ezután kimászik a kráterből, körbenéz és elindul a nagyobb kráter irányába.

Az Opportunity eddig a NASA Mars Odyssey űrszondán keresztül küldött adatokat a Földre, de ma este megpróbálkozik a közvetlen adatküldéssel is.

A hardver nem hibás

Mindeközben bíztató hírek érkeztek a NASA pasadenai irányítóközpontjába a Sprit állapotáról: a mérnökök szerint a memória hardvere működőképes, de a memória fájlkezelő szoftverével problémák vannak.