Bernadett
-2 °C
4 °C

Porfolyam hozta létre a marsi folyómedreket

2004.05.26. 10:15
A Mars felszínét keresztező vájatokat valószínűleg nem folyékony víz, hanem lassan hömpölygő száraz por hozta létre, állítják az egyesült államokbeli Rutgers Egyetem kutatói.
Troy Shinbrot és munkatársai szerint a földinél harmincnyolc százalékkal gyengébb marsi gravitáció miatt ott a földcsuszamlások hosszabb ideig tartanak, ezért vízmosásokhoz hasonló geológiai alakzatokat hoznak létre. A témával foglalkozó tudósok szerint elképzelhető, hogy valóban por hozta létre a marsi "folyómedreket", de nem mindegyiket, írta a Nature.

Rossz időpont

A folyómedrekre hasonlító geológiai képződményeket először az 1970-es években láthatta meg az emberiség, és mára teljesen elfogadottá vált az az elmélet, amely szerint a bolygó felszínét egykor folyók, tavak és óceánok borították. A Marson januárban landoló amerikai űrszondák ráadásul a kőzetben bizonyítékokat találtak arra, hogy valamikor régen valóban volt folyékony víz a bolygón.

A négy évvel ezelőtt fellőtt Mars Global Surveyor űrszonda által készített fényképeket azonban arról tanúskodnak, hogy a vájatok alig néhány millió évvel ezelőtt keletkeztek, és a folyékony vízre utaló nyomok ennél sokkal régebbiek. A megdöbbentő képek alapján néhány kutató először arra gondolt, hogy a Marson talán még ma is folyékony víz tör elő a felszín alól, csak éppen a legfrissebb vájatok az állandóan fagyos régiókban találhatóak.

Most Shinbrot és kollégái azt állítják, hogy nem víz, hanem száraz ásványi szemcsék hozták létre a bevágásokat, hiszen a földcsuszamlások során apró szemcsék keverednek a levegővel, és folyadékként áramlanak.

Gravitációs gondok

Ezt az ötletet korábban azért nem vették komolyan, mert a szemcsék viszonylag gyorsan leülepszenek, Shinbrot azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyengébb marsi gravitáció miatt lassabban történik meg a leülepedés. A kutató apró (4-90 ezred milliméter átmérőjű) kerámiaszemcsék segítségével megpróbálta modellezni a marsi körülményeket, mivel ezek a könnyű szemcsék viszonylag nehezen ülepszenek le. A miniatűr földcsuszamlások által létrehozott alakzatok hasonlítottak a Marson látott keskeny párhuzamos vájatokra.