Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Víz után szaglásznak a Mars-kutató robotok

2003.07.15. 11:44
Az európai és az amerikai űrkutatók egyaránt június elején bocsátották útjukra a vörös bolygót felderítő robotjaikat: a Mars Express projekt részét képező Beagle 2-t az előbbiek, míg a NASA-terveket kivitelező Spirit-ot és (valamivel később) az "ikertestvér" Opportunity-t az utóbbiak.
1996 óta nőtt meg a Mars iránti érdeklődés: meteoritok alapján akkor állapították meg, hogy a bolygó (esetleg) életre alkalmas terep, illetve a NASA tudósai megkövesedett baktériumok nyomaira bukkantak.

Beagle 2

Az exobiológia keretében a Földön kívüli élet feltételeit kutató brit Exobiology Study Group mögött álló ESA (European Space Agency, Európai Űrügynökség) 1997-ben jelentette be a 2003-ban induló Mars Expresst. A küldetés részeként egy - a Darwint 1831-ben a déltengerekre szállító hajóra, a Beagle-re ("Kopó") emlékezve Beagle 2-nek elnevezett, több európai kutatócsoport által fejlesztett - szonda tanulmányozza majd a felszínt, kutatja az élet feltételeit, végzi geokémiai, légköri elemzéseit. Belépő-, leszálló-, landoló rendszerekből, leszállóegységből, speciális mechanikus és elektronikus interfész-egységekből áll össze. Darwinnak az első Beagle-n tett utazása A fajok eredetét, azaz az evolúció elméletét eredményezte; a tudós évtizedekkel később is élete legfontosabb eseményeként emlékezett rá. A Beagle 2 egyértelmű utalás arra, hogy az ESA nagyjából hasonló horderejű következményekre számít.

Beagle

A Szojuz/Fregatt űrhajó, rajta a leszállóegységgel, június 2-án a kazahsztáni Bajkonur állomásról indult. A Beagle 2-t a tervek szerint december 20-án irányítja a Mars felé, ahova - összességében négyszázmillió kilométeres utat követően - december 25-én érkezik meg, s előreláthatólag száznyolcvan napot időzik ott, ellenére a rendkívül mostoha időjárásnak, különösen a hideg éjszakáknak. Komoly tudományos-technikai apparátussal látták el: robotkarral, s azon két kamerával, egy mikroszkóppal, két színképmérővel. Terepet, légkört, időjárást hét környezetérzékelő tanulmányozza. Harminc kilogrammnál mégsem lesz több az egész landoló tömeg.

Colin Pillinger
A robotkart speciális műszerek mozgatására tervezték: miután leszedte, a kőzetek, a talaj tanulmányozására és mintagyűjtésre alkalmas pozícióba kell helyeznie valamennyit. Eleinte azt hitték, nem bírja el egyszerre az összes eszközt, később megerősítették, és arra a következtetésre jutottak, hogy nagy valószínűséggel mégis.

Amennyiben a Beagle 2 sikerrel jár, további Mars-expedíciók követik. Colin Pillinger, a projekt tudományos vezetője bizakodik, felettébb pozitívan ítéli meg az útról (szenzorok közvetítésével) érkezett eddigi visszajelzéseket. A lehűlés nem nagyobb a vártnál, az elemek megfelelően működnek.

Spirit és Opportunity

A NASA geológus robotikrei valószínűleg 2004 januárjában érkeznek a bolygó két különböző pontjára. A terepjárók a hosszútávú Mars Felderítő Program keretében hajtják végre küldetésüket. A program négy főbb célt szolgál: eldönteni, kialakult-e valaha is élet a bolygón, meghatározni a klímáját és a geológiáját, valamint előkészíteni a helyszínen végzendő emberi kutatásokat.

A talajban és a kőzetekben keresik majd a vizet, illetve a múltbéli víztevékenységek nyomait. Elsősorban azon vidékeket vizsgálják, melyeken a feltételezések (s az eddigi megfigyelések) alapján korábban előfordulhatott. Kilencven napot töltenek a Marson.

A biztonságos landolást légzsákok garantálják, s miután kigurult a felszínre, a rover panorámikus képeket készít. A továbbított fotók, s az azokból leszűrt információk alapján a földi központ tudósai döntik el, melyek tűnnek ígéretesnek. Az "ikrek" ezekre a helyszínekre gördülnek, és végzik kutatómunkájukat. Kameráik másfél méter magasságból tanulmányozzák a környéket, 360 fokos mozgásra képesek, sztereoszkopikusak - voltaképpen emberi szemként működnek. Karjaik úgyszintén az emberi végtagot utánozzák. Műszereket helyeznek el velük a vizsgálni óhajtott objektum környékén. "Öklükbe" - a geológusok kézi nagyítóihoz hasonló funkciójú - mikroszkopikus kamerákat (microscopic imager, MI) szereltek. A talált kőzetek belsejéig sziklakalapácsszerű eszközzel (rock abrasion tool, RAT) "jutnak el". A porrészecskéket mágnesekkel gyűjtik, elemzésüket Alpha röntgensugarú (APXS) és Mössbauer (MB) színképmérők végzik.