Arnold, Levente
17 °C
32 °C

Túlélhető a Mars-utazás

2003.12.09. 12:09
A Marsra látogató embereknek csak kisebb egészségi problémáik lennének az őket érő sugárzás miatt, de a küldetést biztosan túlélnék, állapították meg a NASA kutatói a Mars Odyssey által begyűjtött adatokból.
A Mars Odyssey űrszonda több mint két évig keringett a vörös bolygó körül, miközben fontos információkat küldött vissza a földi kutatóknak. Az űrszonda sugárzást mérő műszerével - amelyet Mária névre kereszteltek - a kutatók megtudhatták: mekkora sugárdózis érné a Marsra leszálló, illetve a Föld és a Mars között utazó űrhajósokat. A sors iróniája, hogy a műszer éppen sugárzás miatt ment tönkre; egy hatalmas napkitörés októberben teljesen megbénította, de a NASA tudósai szerint már így is elegendő információt küldött vissza az eszköz.

Cary Zeitlin orvos-biológus űrkutató szerint az űrhajósokat a Marson körülbelül kétszer akkora sugárdózis érné adott idő alatt, mint a Nemzetközi Űrállomáson. Az űrhajósok átlagosan hat hónapot töltenek az állomáson, a marsi tartózkodást ezzel szemben háromévesre tervezik. Szerinte az okozza a legnagyobb problémát, hogy még nem ismerjük ennek a biológiai hatásait.

Rákkeltő

Zeitlin szerint elképzelhető, hogy a sugárzás rákot, szürkehályogot és idegrendszeri károsodást okoz az űrhajósoknak három éves tartózkodásuk alatt, ám ezt a kockázatot csökkenteni lehet. Szerinte az űrutazók a bolygót használhatnák fel védőpajzsként, ha üregekben építenének menedéket. Emellett természetesen védőruházatot is kellene viselniük.

A Földön azért nem kell hasonló sugárzástól tartanunk, mert a bolygó mágneses mezeje egyfajta védőpajzsként működik, és eltéríti a káros sugarakat.

A kutatómunka eredményeit az Amerikai Geofizikai Egyesület San Franciscóban megtartott éves találkozóján hozták nyilvánosságra, írta a BBC.