Gusztáv
-4 °C
1 °C

Terepjáró indult a Marsra

2003.06.11. 12:35
Magyar idő szerint kedd délután, két napos csúszást követően egy Delta rakétával Floridából útjára bocsátották a Spirit nevű Mars-kutató robotjárművet. A hatkerekű, nyolc kamerával és geológiai fúrókkal felszerelt terepjárót június végén követi Opportunity nevű társa, a kutatórobotok előreláthatóan januárban szállnak le a bolygó ellentétes oldalain.
A robotjárművek feladata azt kideríteni, hogy létezhetett-e valaha élethez elegendő víz a bolygón. A kutatás a tervek szerint három hónapig tart, a marsjárók minden - 24 óra 39 perc hosszú - marsi napon körülbelül 40 métert haladnak majd, víz nyomait keresve a kőzetekben, írta az MSNBC.

Ritka lehetőség

Idén nyáron három Mars-misszió is indul, a két NASA-roboton kívül az Európai Űrügynökség is fellőtt egy szondát június 2-án. A tumultus oka az, hogy most csupán hét hónapba telik az út, az egyébként szükséges 10-12 hónap helyett.

A két bolygó 26 hónaponként kerül egymás közelébe, de ennyire közel - 55,8 millió kilométerre - utoljára 73 ezer éve voltak egymáshoz. Ennél jobb lehetőség egészen 2287-ig nem is lesz, idézte a CNN a Sky & Telescope magazint. A kisebb távolság ráadásul a kommunikációt is megkönnyíti, a szakemberek szerint több adatra is lehet ezért számítani.

Beporosodnak

A marsjárók egyenként 173 kilót nyomnak, azaz nagyjából négyszer nehezebbek az 1997-es Pathfindernél. A járművek magassága 1,5 méter, 2,3 méter szélesek, és 1,6 méter hosszúak. A NASA úgy véli, hogy körülbelül három hónapig tudnak majd a robotok üzemelni, ezután ugyanis annyi por rakódik le a napelemeikre, hogy azok használhatatlanná válnak.

Az eddigi harminc Mars-expedícióból csupán 12 érte el a bolygót, és a kilenc leszállási kísérletből csak három járt sikerrel, ezek mindegyike a NASA járműve volt. Az amerikai űrhivatal azonban 1999-ben két szondát is elvesztett: az egyik valószínűleg lezuhant leszállás közben, a másik elégett a légkörben, mert a kezelők véletlenül összekeverték az angol és a metrikus mértékegységeket.