Ágnes
-1 °C
2 °C

Mozgalmas hely a Mars

2005.09.21. 13:55
Az amerikai űrügynökség Mars Global Surveyor (MGS) szondájának felvételei alapján úgy tűnik, változóban van a vörös bolygó klímája.

A bolygó felszínéről 2002-ben készült felvételeket az ideiekkel összehasonlítva a tudósok újonnan kialakult medrek tömegére bukkantak. A NASA kutatócsoportjának elképzelései szerint ezek úgy alakultak ki, hogy a dűnékbe zárt, fagyott szén-dioxid tavasszal elpárolog, aminek hatására a homok folyadékként viselkedik. Az MGS felvételein több mint száz új homokfolyót találtak.

eszaki sark muholdkep
A Mars északi sarka
fotó: Nasa

A Mars sarkait borító fagyott szén-dioxid harmadik éve zsugorodik. A bolygó felmelegedőben van, a tudósok feltételezései szerint most ér véget egy helyi jégkorszak.

Pár sziklatömb elmozdulása alapján feltételezhető továbbá, hogy a felszínt szeizmikus tevékenység is alakítja.

"A pár év alatt a Mars felszínén létrejött medrek és egyéb változások alapján a bolygó aktívabb és dinamikusabb, mint eddig gondoltuk" - Michael Meyer, a marskutatási program vezetője a BBC-nek.

A friss adatok alapján ugyanakkor bizonyos változások lassabbnak bizonyultak: meteoritbecsapódás nyomán keletkező kráterek ötödakkora tempóban jöttek létre, mint korábban gondolták, ami rendkívül fontos a marsi felszín korának meghatározása szempontjából.

A Mars Global Surveyor 1997 óta kering a Mars körül. Elsődleges küldetése 2001-ben ért véget, működését a Nasa reményei szerint még jó pár évig folytatja.