Géza
-12 °C
-4 °C

Más csillagok bolygóit vizsgálhatjuk

2005.10.19. 22:57
Amerikai kutatók szerint a modern távcsövekkel a szomszédos csillagrendszerek bolygóit is vizsgálhatnánk, ehhez azonban ki kell takarni a csillagok fényét.

A jelenlegi űrtávcsövek már lehetővé tennék, hogy a közeli csillagok bolygóiról felismerhető képek készüljenek, de ehhez ki kellene takarni a bolygóiknál tízmilliárdszor fényesebb csillagokat, s amerikai kutatók most e lehetőségekre vonatkozó számításokkal foglalkoznak.

Új tervek

#alt#
Így látszana onnan a Föld
A tudósok szerint a megfelelő kontraszt eléréséhez a távcső előtt 100 ezer kilométerrel kellene elhelyezni a futballpálya méretű takarólemezt, s a távcső és a takarólemezek mozgatásához, valamint az akár egy hetes expozíciós idők alatti igen pontos irányban tartásához összehangoltan mozgó, kötelékben repülő űrhajó rajra lenne szükség.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) távlati fejlesztési intézete (NASA Institute for Advanced Concepts - NIAC) régóta bevonja munkájába az egyetemek kutatóit, akik több fázisban egyre részletesebb javaslatokat készítenek számára. Nemrég jelentős összeget kapott munkája folytatására a Colorado egyetem asztrofizikai központjának professzora, Webster Cash, aki munkatársaival kivitelezhető megoldást dolgozott ki a közeli csillagok bolygórendszereinek megfigyelésére, s legújabb elképzeléseit a NIAC októberi éves közgyűlésén ismertette.

A csillagok és a Nap megfigyelése hasonló problémákat vet fel: óriási a fényerőkülönbség a csillag és környezete között. A Nap felszíni jelenségeit csak úgy lehet megfigyelni, ha még a távcső előtt nagyon pontosan kitakarják a napkorongot, hogy csak a koronája látszódjon. A csillagoknál ugyanez a feladat, a különbség csupán annyi, hogy egy 10 parszek távolságban lévő csillag átmérője egy tized fokmásodperc, azaz a fok harminchatezred része.

Kissé bonyolult

Ilyen kicsiny és pontos takarólemezt csak nagy távolságban lehet elhelyezni. Cash professzor számításai szerint nagyjából százezer kilométerrel a távcső előtt kellene elhelyezni a 100 méter átmérőjű takarólemezt, csak ilyen nagy távolság esetén érhető el a szükséges nagyságrendű fényerőkülönbség.

Egy százezer kilométeres távcsőrendszer beállítása sok időbe kerül, s az igen pontos irányban tartás is aktív űrhajókat feltételez. A takarólemezt elvileg a jelenlegi földi távcsövek elé is oda lehetne "vontatni" az űrben, csak nehezebb lenne elegendő ideig irányban tartani.

Az űrtávcső-takarólemez kombináció csak a legegyszerűbb elképzelés, Cash professzor és csapata egyre pontosabb és bonyolultabb rendszereket javasol. Ezek között van már olyan is, amely 5 űrhajó igen pontos együttműködését igényli. A pontos takarás előnyeként nem csak a naprendszerek külső, hideg bolygóit lehetne látni, hanem a Földhöz vagy Vénuszhoz hasonló, naphoz közeli meleg bolygókat is.

A jelenlegi űrtávcső technológia olyan részletességgel tudná bemutatni a közeli csillagok bolygóit, amelyben a Föld 60 képpont átmérőjű körnek látszana, s ezen már felismerhetők lennének a kontinensek, a felhőzet és a jéggel borított sarkvidékek.