Aliz
6 °C
14 °C

Megörökítették egy szupernóva robbanását

2008.12.04. 22:32
Adaptív optikával felszerelt műszerek segítségével egy kutatócsoport a robbanás előtti felvételeken sikeresen azonosította az SN 2008bk katalógusjelű szupernóva szülőcsillagát, a vörös szuperóriást, írta meg a Hírek.csillagászat.hu.

Az SN 2008bk szupernóva az NGC 7793 katalógusjelű spirálgalaxisban tűnt fel 2008. március 25-én, felfedezése pedig egy dél-afrikai amatőrcsillagász, Berto Monard nevéhez fűződik. A galaxis a Sculptor (Szobrász) csillagképben figyelhető meg, távolsága 13 millió fényév.

Az SN 2008bk tipikus példája a nagytömegű csillagok életét lezáró szupernóva-robbanásoknak. Jelen esetben azonban a csillagászok nemcsak magát az explóziót (pontosabban az azutáni folyamatot) tudták nyomon követni, de korábbi észlelési anyagok alapján azonosítani tudták a szupernóva progenitorát, azaz azt a szülőcsillagot, ami a robbanást elszenvedte.

Az azonosítást többek között az tette lehetővé, hogy az ESO VLT távcsőegyüttesének különböző műszereivel a területet a robbanás előtt is többször észlelték. A legutolsó ilyen megfigyelés mindössze néhány hónappal az explózió előtt történt a HAWK-I műszerrel a közeli infravörös tartományban.

Seppo Mattila (University of Turku) vezetésével egy kutatócsoport a robbanás után két hónappal újra észlelte a területet, ezúttal a Yepun (UT4) teleszkópnak szintén az infravörös tartományban üzemelő NACO (NAOS+CONICA) műszerével. A berendezés adaptív optikás rendszere lehetővé teszi a légkör zavaró hatásának nagymértékű csökkentését, ezáltal a célobjektumok, illetve területek finom részleteinek feltérképezését. A NACO-val kapott éles felvételek és a korábbi képek összehasonlítása alapján a kutatók azonosítani tudták azt a csillagot, ami 2008. március végén szupernóvaként robbant fel. A bizonyosság természetesen nem száz százalékos, de a hibadoboz mérete nagyon kicsi, nem haladja meg a 70, illetve a 40 milliívmásodpercet.

Fényessége és színe alapján a progenitor egy vörös szuperóriás volt, 8-9 naptömegnyi becsült kezdeti tömeggel. Közvetlenül a robbanás előtt mérete a Napénak körülbelül ötszázszorosa lehetett, ami azt jelenti, hogy képzeletben csillagunk helyébe rakva még a Marsot is elnyelte volna.

Az SN 2008bk az ötödik olyan szupernóva, melynek progenitorát korábbi megfigyelések alapján utólagosan sikerült azonosítani. Mindegyikük vörös szuperóriás csillag volt, négynek a tömege a Napénak körülbelül a nyolcszorosát tette ki, ami az elméletek szerint az ilyen típusú robbanáshoz minimálisan szükséges tömegérték.

Az eredményeket részletező szakcikk az Astrophysical Journal Letters c. folyóirat 2008. december 1-jei számában jelent meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?