Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Elhalasztották a Merkúr-szonda fellövését

2004.08.02. 11:19
A kedvezőtlen időjárás miatt legalább 24 órával elhalasztotta a Naphoz legközelebb eső bolygó, a Merkúr jobb megismerését szolgáló Messenger űrszonda indítását az amerikai űrkutatási hivatal.
A Messenger űreszközt hétfőn közép-európai idő szerint 8 óra 16 perckor indították volna útjára a floridai Cap Canaveral űrközpontból egy Boeing Delta II hordozórakétával, hogy arminc év után ismét megvizsgálhassák a Merkúrt. A Naprendszer legbelső bolygójánál eddig csak egy űrszonda, az amerikai Mariner-10 járt, amely 1974-ben és 1975-ben háromszor közelítette meg a Merkúrt, és készített felvételeket a holdszerű planéta kráterekkel szabdalt felszínéről.

A NASA azzal indokolta a halasztást, hogy az Alex elnevezésű trópusi vihar miatt előző nap özönvízszerű eső zúdult a floridai űrközpontra és a fellövés időpontjához közeledve is sűrű felhők gomolyogtak az indítópad szektorában, keddre azonban már hetven százalékos biztonsággal változást ígértek a meteorológusok.

Alapos munkát végez

A Messenger, amely tudományos programját lényegében csak 2011-ben kezdi meg, elődjénél jóval részletesebb és összetettebb tudományos feladatot fog végrehajtani. Megpróbálja például kideríteni azt is, hogy a bolygó sarkvidékein lévő kráterek mélyén, ahová sohasem érnek el a Nap sugarai, van-e jég formájában víz. De ugyancsak igyekszik majd utánajárni egyebek között annak, hogy miért olyan sűrű a bolygó anyaga (a legsűrűbb a Naprendszer bolygói között), és milyen a mágnesese tere. Fényképfelvételei is sokkal nagyobb felbontásúak lesznek, mint amilyenek a Marineré voltak. Tudományos munkáját egy esztendőre tervezik.