Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újra szonda indul a Merkúrra

2004.07.26. 13:19
Harminc év elteltével újra szonda indul a Naprendszer legbelső bolygójára, a Merkúrra. A jövő hétfőn induló űreszköz a bolygó felszínét, mágneses mezejét és kémiai összetételét térképezi fel, és jeget keres a sarki kráterekben.
A Messenger szondát augusztus 2-án lövik fel, hétéves útján a Föld, a Vénusz és a Merkúr mellett halad el, a bolygók gravitációs erejét is felhasználva a Merkúr felé vezető útján, és a bolygó körüli pályára álláshoz. Így ugyanis jelentős mennyiségű üzemanyagot meg lehet spórolni, ezáltal az űrjármű súlya is kevesebb. A küldetés 426 millió dollárba kerül, írta az MSNBC.

A Messenger 2008-ban repül el először a Merkúr mellett, és fő küldetését csak 2011-ben kezdi meg, csaknem hat és félmilliárd kilométer megtétele után, közölték a kutatók egy tájékoztatón.

Hét műszer

A NASA utoljára 1974-75-ben küldött szondát a Merkúrra. Akkor a Mariner-10 háromszor repült el a bolygó mellett, részletes adatokat szolgáltatva felszínének nagyjából egyharmadáról.

A Messenger hét műszert hordoz a fedélzetén: kamerákat, spektrométereket a felszín kémiai összetételének meghatározásához, egy magnetométert a Merkúr mágneses mezejének tanulmányozásához és egy magasságmérőt a topográfia meghatározásához.

Sarki jég

A projekt vezetője, Sean Solomon, a washingtoni Carnegie Intézet munkatársa elmondta: a Merkúr kilóg a belső bolygók közül - ilyen belső bolygók még a Föld, a Vénusz és a Mars -, ugyanis a bolygó anyaga annyira sűrű, hogy a tudósok úgy gondolják, legalább kétharmada vasból van.

Az éjszakai és nappali hőmérséklet között hatszáz Celsius-fok különbség is lehet, 450 fokos nappali hőmérséklettel, ami miatt a Messengerre saját árnyékolót is építettek. A magas feszíni hőmérséklet ellenére a kutatók feltételezik, hogy lehet jég a felszín alatt, a szonda ezt is vizsgálni fogja.

A Földdel ellentétben a Merkúr forgástengelye egyenes, ezért az északi és déli sarkok állandóan árnyékban vannak, ráadásul a Merkúr különösen vékony atmoszférája nem vezeti a hőt az egyenlítőtől a sarkokig, mint például a Földé. A sarki kráterekben ezért mínusz 150 fok is lehet, ezért elképzelhető, hogy van bennük jég, mondta Solomon.