Aliz
6 °C
14 °C

Titokzatos sötét foltok a Merkúr felszínén

2008.10.30. 16:48
A Messenger űrszonda októberben haladt el a Merkúr közelében. Amellett, hogy most először láthattunk globális képet a Naphoz legközelebb eső bolygóról, vulkanikus történetéről és bonyolult kőzetfelépítéséről is információkat küldött a NASA szondája.

A Messenger kétszáz kilométerre haladt el a Merkúr felszínétől október hatodikán. Az eddig nem fényképezett felszínen a szonda ismeretlen, sötét, kékes foltokat rögzített, amit eddig soha, senki nem látott a bolygón. Az anyag összetétele ismeretlen, az egyik feltételezés szerint valamilyen ilmenitből, például vas-titán-oxidból áll, ami a Holdon is nagyon gyakori anyag. A másik hipotézis az, hogy a foltok vasat tartalmazó szilikát kőzetek.

A mélykék foltok tartalamzzák az ismeretlen anyagot. Fotó: NASA

A szonda először január 14-én férkőzött a Merkúr közelébe. Az akkor hazaküldött felvételei, illetve a most továbbított mintegy 1200 fényképe és a Mariner-10-es űrszonda által még 1974-75-ben készített felvételek alapján az űrkutatók immár a Merkúr felszínének 95 százalékát ismerhették meg. A Messenger tudományos műszerei kifogástalanul működtek miközben a szonda óránkénti 23 ezer 818 kilométeres sebességgel süvített el a Naprendszer legkisebb bolygójának az egyenlítői vidéke fölött. Az űreszköz nem csak felszíni alakzatokról készített felvételeket, hanem méréseket végzett az égitest rendkívül ritka légkörének összetevőiről is.

Az eddig készített fotók alapján a tudósok már bizonyosak abban, hogy a felszín majd négymilliárd évvel ezelőtti kialakulásában a vulkáni tevékenység játszotta a főszerepet. A Merkúr felszínén sok helyen mutatkoznak vulkanikus síkságok, amelyek egyenletesen oszlanak el, vagyis nem koncentrálódnak egy-egy kiterjedtebb területre. Ebben a tekintetben nagyon is eltér a Holdtól és a Marstól.

A légköri mérések kimutatták, hogy magnézium is van a Merkúr exoszférájában, azaz a légkör legfelsőbb rétegében és ez a kémiai elem a felszínből áramlik ki. A Messenger még egyszer, jövő szeptemberben suhan el a bolygó mellett, majd 2011-ben Merkúr körüli pályára áll.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?