Szilárda
0 °C
6 °C

Fellőtték a Messengert

2004.08.03. 10:46
Egy nappal az eredetileg tervezett időpont után kedden végül útnak indították a Merkúr bolygóra az űrszondát, amelynek a fellövését tegnap elhalasztották.
Egy nappal az eredetileg tervezett időpont után kedden a floridai Cap Canaveral űrközpontból végül útnak indították a Merkúr bolygó jobb megismerését szolgáló küldetésére a Messenger űrszondát egy Delta II. típusú hordozórakéta segítségével.

Hétfőn a kedvezőtlen időjárás miatt az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA úgy döntött, hogy legalább 24 órával elhalasztja a kilövést. Kedden reggel ismét kisebb kellemetlenséget okozott, hogy Floridától északra, Észak-Carolina szövetségi állam atlanti partja mentén folyamatosan erősödött az Alex nevű trópusi vihar, de a floridai légkört, és így a Messenger indulását sem zavarta meg.

A Messenger űreszköz küldetésével közel harminc év után ismét lehetővé válik, hogy megvizsgálhassák a Merkúrt, a Naphoz legközelebb eső bolygót. A Naprendszer legbelső bolygójánál eddig csak egy űrszonda, az amerikai Mariner-10 járt, amely 1974-ben és 1975-ben háromszor közelítette meg a Merkúrt, és készített felvételeket a holdszerű planéta kráterekkel szabdalt felszínéről.