Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vizet keresnek a Merkúron

2004.07.16. 14:44
Az amerikai űrkutatási hivatal utoljára harminc évvel ezelőtt küldött űrszondát a forró bolygóra, de most újraindítják a kutatásokat. A Messenger lesz a Merkúr első holdja.
Az augusztus 2-án induló Messenger űrszonda a Föld, majd a Vénusz lendítőerejét kihasználva 2008-ban érkezik meg a Naprendszer legbelsőbb bolygójához, de tudományos programját lényegében 2011-ben kezdi meg, jelentette be csütörtökön Washingtonban Sean Solomon, a program vezetője.

Ennél a bolygónál eddig csak egyetlen amerikai űrszonda, a Mariner-10 járt, amely 1974-ben és 1975-ben háromszor közelítette meg a Merkúrt, és készített felvételéket a holdszerű planéta kráterekkel szabdalt felszínéről. A Messenger ezzel szemben Merkúr körüli pályára áll, azaz a bolygó műholdja, sőt általában véve is első holdja lesz, tekintve, hogy a Merkúrnak nincs saját természetes égi kísérője.

Jégsapkát keresnek

A Messenger elődjénél részletesebb és összetettebb tudományos feladatot hajt végre. Megpróbálja például kideríteni azt is, hogy a bolygó sarkvidékein lévő kráterek mélyén, amelyet sohasem érnek el a Nap sugarai, van-e jég formájában víz. Ez a jelenség a mi Holdunk esetében már bizonyított.

A Merkúr átlagos távolsága a Naptól 59,7 millió kilométer. (A Föld majd 150 millió kilométerre kering a Naptól.) A Merkúrnak nincs légköre, 4878 kilométeres átmérőjével a Plútó után a Naprendszer második legkisebb bolygója. Nyolcvankilenc földi nap alatt tesz meg egy fordulatot a Nap körül, ott tehát ennyi ideig tart egy év, míg saját tengelye körül 58,65 földi nap alatt fordul meg, tehát ennyi ideig tart egy merkúri nap. Napközelsége miatt felszíni hőmérséklete a 450 Celsius-fokos hőséget is elérheti.