Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Vizet keresnek a Merkúron

2004.07.16. 14:44
Az amerikai űrkutatási hivatal utoljára harminc évvel ezelőtt küldött űrszondát a forró bolygóra, de most újraindítják a kutatásokat. A Messenger lesz a Merkúr első holdja.
Az augusztus 2-án induló Messenger űrszonda a Föld, majd a Vénusz lendítőerejét kihasználva 2008-ban érkezik meg a Naprendszer legbelsőbb bolygójához, de tudományos programját lényegében 2011-ben kezdi meg, jelentette be csütörtökön Washingtonban Sean Solomon, a program vezetője.

Ennél a bolygónál eddig csak egyetlen amerikai űrszonda, a Mariner-10 járt, amely 1974-ben és 1975-ben háromszor közelítette meg a Merkúrt, és készített felvételéket a holdszerű planéta kráterekkel szabdalt felszínéről. A Messenger ezzel szemben Merkúr körüli pályára áll, azaz a bolygó műholdja, sőt általában véve is első holdja lesz, tekintve, hogy a Merkúrnak nincs saját természetes égi kísérője.

Jégsapkát keresnek

A Messenger elődjénél részletesebb és összetettebb tudományos feladatot hajt végre. Megpróbálja például kideríteni azt is, hogy a bolygó sarkvidékein lévő kráterek mélyén, amelyet sohasem érnek el a Nap sugarai, van-e jég formájában víz. Ez a jelenség a mi Holdunk esetében már bizonyított.

A Merkúr átlagos távolsága a Naptól 59,7 millió kilométer. (A Föld majd 150 millió kilométerre kering a Naptól.) A Merkúrnak nincs légköre, 4878 kilométeres átmérőjével a Plútó után a Naprendszer második legkisebb bolygója. Nyolcvankilenc földi nap alatt tesz meg egy fordulatot a Nap körül, ott tehát ennyi ideig tart egy év, míg saját tengelye körül 58,65 földi nap alatt fordul meg, tehát ennyi ideig tart egy merkúri nap. Napközelsége miatt felszíni hőmérséklete a 450 Celsius-fokos hőséget is elérheti.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!