Árpád
-2 °C
3 °C

Házakat pusztított el a lángoló meteorit

2003.09.29. 11:21
Legalább húsz ember megsérült India keleti részén, amikor lakott területre zuhant egy meteorit szombaton. Szemtanúk szerint Orissa államban pánik tört ki a lakosság körében, amikor megpillantották az égbolton áthúzó, lángoló tűzgolyót. A meteorit égő darabjai nagy területen szétszóródva hullottak le, és több lakóházat elpusztítottak. Öt embert kórházba szállítottak, két ház pedig teljesen kiégett.
A hatóságok jelenleg felmérik a károkat és megpróbálják összegyűjteni a meteorit darabjait, nyilatkozta egy orissai kormányhivatalnok a BBC-nek. A jelenség szemtanúi szerint az elhaladó meteorit megremegtette az ablaktáblákat. "Néhány másodpercen át nappali világosságot árasztott" - mondta egy kendraparai lakos.

Sok teherautónyi kavics

Szakértők szerint naponta mintegy száz tonnányi földön kívüli eredetű por és törmelék hullik a Földre. Ritkán kavicsok, néha öklömnyi kövek is érkeznek az űrből, az ennél nagyobb meteoritok azonban rendkívül ritkák. A több mint tízezer kilométeres óránkénti sebességgel érkező törmelék nagy része a Föld légkörébe érve a súrlódás következtében felizzik és elég, ezek a hullócsillagok vagy meteorok. A földre hulló darabokat hívják meteoritnak.

Agyonütötte

Az egyetlen feljegyzett, meteor okozta haláleset Egyiptomban történt 1911-ben, ahol egy kutya volt "a rossz időben, a rossz helyen" - fogalmaz a BBC. A tudósok hetven évvel később sütötték ki, hogy a kutya korai vesztét valószínűleg egy Marsról származó meteorit okozta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?