Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Házakat pusztított el a lángoló meteorit

2003.09.29. 11:21
Legalább húsz ember megsérült India keleti részén, amikor lakott területre zuhant egy meteorit szombaton. Szemtanúk szerint Orissa államban pánik tört ki a lakosság körében, amikor megpillantották az égbolton áthúzó, lángoló tűzgolyót. A meteorit égő darabjai nagy területen szétszóródva hullottak le, és több lakóházat elpusztítottak. Öt embert kórházba szállítottak, két ház pedig teljesen kiégett.
A hatóságok jelenleg felmérik a károkat és megpróbálják összegyűjteni a meteorit darabjait, nyilatkozta egy orissai kormányhivatalnok a BBC-nek. A jelenség szemtanúi szerint az elhaladó meteorit megremegtette az ablaktáblákat. "Néhány másodpercen át nappali világosságot árasztott" - mondta egy kendraparai lakos.

Sok teherautónyi kavics

Szakértők szerint naponta mintegy száz tonnányi földön kívüli eredetű por és törmelék hullik a Földre. Ritkán kavicsok, néha öklömnyi kövek is érkeznek az űrből, az ennél nagyobb meteoritok azonban rendkívül ritkák. A több mint tízezer kilométeres óránkénti sebességgel érkező törmelék nagy része a Föld légkörébe érve a súrlódás következtében felizzik és elég, ezek a hullócsillagok vagy meteorok. A földre hulló darabokat hívják meteoritnak.

Agyonütötte

Az egyetlen feljegyzett, meteor okozta haláleset Egyiptomban történt 1911-ben, ahol egy kutya volt "a rossz időben, a rossz helyen" - fogalmaz a BBC. A tudósok hetven évvel később sütötték ki, hogy a kutya korai vesztét valószínűleg egy Marsról származó meteorit okozta.