Szilárda
0 °C
6 °C

Meteorzápor várható szerda éjjel

2004.08.11. 14:02
Látványos csillaghullásra számítanak a csillagászok szerdáról csütörtökre virradó éjjal, amikor a Föld keresztezi a Perseida meteorraj útját.
A számítások azt mutatják, hogy a Föld keresztezni fogja a Perseida meteorraj szülőégitesteként azonosított 109P/Swift-Tuttle üstökös 1862-es napközelsége idején kibocsátott porcsóvaanyagát, így esély lehet számos hullócsillag megfigyelésére, áll a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján.

A Perseidákat azért nevezik így, mert a hullócsillagok legtöbbször a Perseus csillagkép felől látszanak érkezni. Maga a por nagyjából gyufafej méretű darabkákból áll, melyek körülbelül ötven kilométer per másodperces sebességgel száguldanak, és a Föld légkörébe lépve rövid időre fellobbannak.

Percenként két-három

A Leonidák meteorzápor 2001
Ha az előrejelzések igaznak bizonyulnak, a leglátványosabb hullás szerdáról csütörtökre virradó éjszaka várható, 23 óra körül. A kitörés mintegy fél-egy órán tarthat, amikor ideális viszonyok - felhőtlen, zavaró városi fényektől mentes ég - esetén percenként akár két-három meteor is megfigyelhető lesz.

Meteorokból jut következő éjszakákra is. Csütörtökről péntekre virradóan - derült idő esetén - az egyesület egész éjszakás hullócsillaglesre invitálja az érdeklődőket a Polaris Csillagvizsgálóba (Bp., III., Laborc u. 2/C.). A távcsöves bemutatás mellett előadásokkal is várják az érdeklődőket este kilenc órától.