Márk
13 °C
28 °C

Űrszemét volt a meteorit

2005.02.03. 17:00
A Svájcban másfél évvel ezelőtt talált, égből lezuhant rögöt kezdetben meteoritnak gondolták. Az elemzések szerint viszont nagyobbrészt titán alkotja, vagyis inkább kiszolgált műhold maradványa lehet.
A svájci Muotatal területén minden jel szerint űrszemét csapódott be 2003 augusztusában. A mészkőhegységben dolgozó barlangkutatók mintegy 3 centiméteres, ismeretlen eredetű rögre bukkantak. Az elemzések szerint a különös jövevény alighanem emberkéz alkotta műhold maradványa.

Walter Imhof, az Arbeitsgemeinschaft Höllochforschung (AGH) munkatársa megerősítette az erre vonatkozó sajtóértesüléseket, írta az sda hírügynökség. A rögöt a berni természettudományi múzeumban vizsgálták meg.

Kiszúrta az idegen elemet

A furcsa meteoritot az AGH egyik kutatója találta a Silberenalp területén, a Pragel-hágó közelében. A szakértő első pillantásra megállapította, hogy a három centiméteres "kő" nem származhat a karszthegységből.

Az AGH úgy vélte, hogy meteoritról lehet szó, ezért a leletet eljuttatták a berni múzeumba. Az itt elvégzett elemzés meglepő eredménnyel járt: az objektum nem meteorit, mivel titán, némi vanádium és vas alkotja. A kutatók radioaktivitást nem tapasztaltak.

Mivel az űrkutatásban gyakran használnak titánt, a feltételezések szerint az idegen rög valamelyik kiszolgált és a légkörben elégett műholdból származhat. Más magyarázat nem igazán képzelhető el, jelentette ki Walter Imhof.