Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Lefotóztak egy becsapódó meteoritot?

2004.11.25. 11:00
Nem okozott kárt az észak-ausztráliai Darwin kikötőjében hétfőn becsapódott meteorit. A jelenséget valószínűleg teljesen véletlenül megörökítette egy amatőr csillagász.
Ausztrál kutatók feltételezései szerint fényképen első alkalommal sikerült lefényképezni, hogy meteorit csapódik a Földbe. A hasonló esemény megörökítésének esélye sokmillió az egyhez.

"Ha a felvétel valóban meteoritbecsapódásról készült, akkor ez egyike a valaha készített legérdekesebb fényképeknek" - idézte az AAP hírügynökség Geoff Carr csillagászt.

Elkapta a lámpát

A fényképet Wayne Pryde amatőr csillagász készítette hétfőn este. A helyszín a Darwin városa feletti hegyoldal volt, a híres természettudós emlékművétől nem messze, a Fort Hill dokkok irányába nézve.

A gyanús villanás
A meteorit, amely talán alig volt homokszemnyi, a becslések szerint óránként 30 ezer kilométeres sebességgel érkezett. Pryde úgy becsüli, hogy a parányi űrkőzet a dokk egyik 20 méter magas lámpájának tetejébe csapódott.

Utólag vette észre

A meteorit okozta apró robbanás az amatőr csillagász szerint jól látható a fényképen. Ezzel szemben alig látható valami a Föld felé tartó röppálya mentén húzódó csóva villanásából.

Wayne Pryde elmondása szerint hosszú záridővel a felhőképződés alakulásáról készített sorozatfelvételeket. A meteorit okozta idegen felvillanást csak később vette észre.

Nem tunigolták

A dokk lámpájának izzóját kedden kiégve találták, a szerkezet tetejét pedig még nem vizsgálták meg. Szakértők szerint elképzelhető, hogy a meteorit nem is a lámpát, hanem a dokk területén más fémtárgyat talált el.

A fénykép tulajdonosa informatikus, viszont tagadja, hogy digitálisan manipulálták volna a kérdéses felvételt. Ennek lehetőségét később a fájlt megvizsgáló szakértők is kizárták.

Nem készült eddig fénykép

A Charles Darwin egyetemen oktató Geoff Carr szerint a fénykép világszerte érdeklődésre kelt majd a csillagászok között. Elmondása szerint ezernyi kisebb meteor zuhan minden nap a Föld felé és ég el a levegőben nyom nélkül.

Az pedig példátlan, hogy bárki lefényképezzen egy becsapódást. Geoff Carr szerint minimális esélye van annak, hogy a felvillanást villám okozta, viszont ehhez a röppálya túl egyenes.