Eleonóra
-1 °C
2 °C

Meteorit pusztított Szibériában

2003.07.25. 16:14
Irkutszktól északkeletre, egy dombos, erdős vidék fölött robbant föl tavaly szeptemberben az az aszteroida, melynek legnagyobb darabja húsz méter átmerőjű krátert vájt a földbe. A becslések szerint a robbanás ereje egy közepes atombomba detonációjával ért fel.
Egy nagyméretű meteorit egy egész az erdőséget letarolt a Bajkál-tó mentén tavaly szeptemberben, jelentette be pénteken moszkvai sajtóértekezletén a térségben járt kutatócsoport vezetője.

A meteorit, még mielőtt Irkutszktól északkeletre egy dombos, erdős vidéken a talajba vágódott volna, felrobbant, és a hatalmas lökéshullám a fákat derékban kettétörte mintegy száz négyzetkilométeres területen.

A darabokra szakadt égitest néhány darabja krátereket vájt a földbe. A kutatók - akik májusban a helyszínen videofelvételeket is készítettek - húszat számláltak össze. A legnagyobb kráter átmerője húsz méter.

A becslések szerint a robbanás ereje egy közepes atombomba detonációjával ért fel, és hasonlóan a nukleáris robbanáshoz, nem csak lökés-, hanem hőhullám is kísérte a jelenséget. Erre utal az, hogy a fák többségének törzse és lombozata elüszkösödött.