Judit
3 °C
7 °C

Meteorzápor volt a Holdon

2008.09.16. 20:13
Idén a Perseida meteorraj feltűnően nagy aktivitással jelentkezett, és a jól felszerelt amatőr csillagászok a Hold felszínébe csapódó szilánkokat is le tudták fényképezni, írja a Magyar Csillagászati Egyesület híroldala.

A meteorészlelő amatőrcsillagászok rendszerint derült ég alatt, fényszennyezéstől mentes helyen figyelik a meteorokat. A technikai fejlődésnek hála azonban ma már a Holdon is megfigyelhetnek becsapódó kis égitesteket. Ehhez csupán közepes-nagyobb távcsövekre, és rövid idő alatt sok felvétel készítésére alkalmas kamerákra van szükség. A Hold árnyékos oldalára irányítva a műszert rövid felvillanásokként látszanak a meteoridok becsapódásai.

Két amerikai műkedvelő csillagász pontosan így tett a Perseida meteorraj augusztusi megfigyelésekor. Egyikük George Varros, a NASA számitógépes szakembere, aki a február 21-i teljes holdfogyatkozás alatt több holdi meteorbecsapódás fényét rögzítette, majd augusztus 9-én, a Felhők Tengere elnevezésű területen egy körülbelül 7 magnitúdós felvillanást rögzített. Tőle függetlenül végzett megfigyeléseket Robert Spellman, a Los Angeles-i Természettudományi Múzeum szakembere, aki szabad idejében a nevezetes Griffith Obszervatórium éjszakai bemutatóinak közreműködője. Ő szintén augusztusban a Viharok Óceánja síkságján észlelt egy jelenséget.

Perseida meteor becsapódása a Mare Nubium térségében 2008. augusztus 9-én. A mintegy 7 magnitúdós felvillanás egy másodpercen belül el is halványult (kép: George Varros, Mt. Airy, Maryland, USA).

A NASA Marshall Űrközpontja által működtetett, a holdi meteorbecsapódásokat megfigyelő hivatalos észlelőhálózat szerint ezek a megfigyelések remekül dokumentálták a holdi jelenségeket. Idén a Perseidák már augusztus elején megérkeztek, gyakorisági maximumuk pedig augusztus 13-án következett be. Ennek megfigyelését azonban a teli Hold fénye meglehetősen zavarta.

George Varros műszerei a holdi meteorbecsapódások megfigyelésére: 20 cm-es f/5 Celestron N-8 Newton-távcső és egy nagy érzékenységű digitális videokamera (kép: George Varros, Mt. Airy, Maryland, USA).

A felvételek alaposabb vizsgálata alapján sikerült megerősíteni az észleléseket. Mivel a két villanás a felvételsorozatok több szomszédos képkockáján is megtalálhatóak, a jelenségek fényessége pedig a kockákon időben változik, a műszereffektusok által okozott műtermékek lehetősége kizárható. Mindkét észlelő gyakorlott amatőrcsillagász, jelentős digitális képrögzítési tapasztalatokkal, ami szintén megerősíti az észlelt felvillanások realitását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?