Gyula
8 °C
21 °C

Háromdimenziós képek a Mars felszínéről

2004.01.20. 10:29
Az európai Mars Express űrszonda elküldte az első színes, háromdimenziós képeit a Mars felszínéről. A felvételek a bolygó egyenlítőjének közelében készültek, a Valles Marineris kanyonrendszerről.
A 12 méter per pixel felbontású, azaz az eddigi legjobb minőségű felvételeket hétfőn hozta nyilvánosságra az európai űrhivatal (ESA). A képeken a Grand Canyonra hasonlító táj látható, mély völgyekkel. Az ESA szakértői szerint a tájat főleg a víz eróziója hozta létre, ez a víz jelenleg a Mars felszíne alatt található jég formájában.

Radarja is van

A képeket január 14-én készítette a Mars Express nagyfelbontású sztereó kamerája (High-Resolution Stereo Camera, HRSC). A felvételeken látható terület körülbelül 1700 kilométer hosszú és 65 kilométer széles. A műhold 275 kilométer magasságból fényképezte le a tájat. A perspektivikus látképet számítógép készítette az eredeti adatok alapján.

Kattintson a nagyitáshoz! Forrás: ESA

A HRSC csak egy a Mars Express hét megfigyelő műszere közül. Egy másik berendezést, a radart áprilisban kapcsolják be. Ez képes lesz kilométerekkel a felszín alá látni, és ily módon is víz után kutatni.

Forrás: ESA

A Mars Express legalább egy marsi évig, azaz két földi évig kering majd a bolygó körül. A műhold az európai Mars-misszió műszereinek kétharmadát hordozza, a többi berendezés a Beagle 2 bolygókutató roboton van, amivel azonban nem sikerült felvenni a kapcsolatot leszállása, azaz december 25-e óta.