Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

A NASA elvesztette Mars-szondáját

2006.11.14. 12:21
Az amerikai űrhivatal, a NASA mérnökei már több mint egy hete hiába próbálják felvenni a kapcsolatot a Mars Global Survayor (MGS) szondával. A szerkezet eddig 10 évet húzott le az űrben.

A Mars Global Surveyor utoljára november másodikán adott jelet magáról, akkor is problémát jelzett. Az űrszonda az egyik napelemét működtető motor hibájáról adott hírt, majd biztonságos üzemmódba kapcsolt, és azóta várja a további utasításokat a Földtől. A NASA azonban képtelen elérni az MGS-t.

Thomas Thorpe, a szonda küldetéseinek irányítója a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy mivel nincs adatátvitel, nem tudják, hogy a napelemek milyen szögben állnak, és azt sem, hogy a szonda merre néz. Problémát jelent az is, hogy az eszköz gyorsan változtatja a pozícióját. Az MGS minden két órában megkerüli a Marsot, és amíg takarásban van, 40 percig nem képes jeleket fogni. "Pontosan kellene tudnunk, melyik jelvevőnek küldhetjük a parancsainkat" - mondta Thorpe. Hogy a kutatók pontosabb képet kapjanak az MGS helyzetéről, megpróbálják egy másik szondával, az idén márciusban bolygó körüli pályára állt Mars Reconnaissance Orbiterrel lefotózni a pórul járt eszközt.

A Mars Global Surveyor még a Földön

Ha az MGS nem kap jelet a Földtől, automatikusan megváltoztatja a pozícióját, és a Föld felé irányítja az egyik antennáját. Ezt azonban csak úgy tudja megtenni, hogy két napeleme közül az egyik sötétben marad, és a másik látja el árammal a szerkezetet. Egy elemmel viszont a szonda nem húzza sokáig, ezért elképzelhető, hogy a motorhiba az MGS karrierjének végét jelenti. Ha azonban sikerül életet lehelni a szondába, Thorpe szerint még évekig működhet.

A Mars Global Surveyort 1996. november 7-én indították útnak a floridai Cape Canaveralból. A 247 millió dolláros misszió elsődleges célja a vörös bolygó felszínének tanulmányozása és feltérképezése volt egy teljes marsi évig (ez közel két földi évnek felel meg). A szonda messze túlteljesítette a tervet, több ezer fényképet készített, és nagy szerepe volt abban a felfedezésben is, amely igazolta, hogy valaha víz folyt a Marson. Rajta kívül jelenleg három hozzá hasonló eszköz kering a Mars körül - a NASA Mars Reconnaissance Orbiter és Mars Odyssey szondái, valamint az európai űrügynökség Mars Express szondája. Az MGS 10 éves pályafutásával a legtovább működő Mars-szondának tekinthető - kérdés, képes-e újabb évekkel felülmúlni saját teljesítményét.