Magdolna
18 °C
27 °C

Leesett és összetört a 240 millió dolláros műhold

2003.09.10. 16:14
Egy 239 millió dolláros költséggel épülő, közel teljesen kész műhold szerelés közben leesett az állványról és megsérült a Lockheed Martin sunnyvale-i szerelőcsarnokában.
A NOAA-N Prime nevű meteorológiai műhold akkor zuhant le a tartóállványról, amikor azt függőlegesből vízszintesbe állították szerelés közben. A Lockheed Martin szerint a tartószerkezet nem volt megfelelő állásban, egy névtelenséget kérő forrás szerint ellenben a szerelők korábban eltávolították a műholdat rögzítő pántokat, és elfelejtették visszahelyezni azokat az eszköz mozgatása előtt. Az alig egyméteres zuhanás komoly sérüléseket okozott a mintegy négy méter hosszú szerkezeten, a károk felbecslése még tart.

Vészjelzéseket is vesz

NOAA-N Prime meteorológiai műhold
Az amerikai oceanográfiai és meteorológiai hivatal (NOAA) megbízásából épülő műhold a tervek szerint 2008-ban áll majd sarkköri pályára, és négy éven át vizsgálja a Föld klímáját. Az időjárás, a növényzet és a szárazság sújtotta területek megfigyelése mellett a hajókról és természetjáróktól érkező vészjelzéseket is fogja majd a műhold. A NOAA illetékesei egyelőre nem tudják, hogy a műhold sérülése mennyiben befolyásolja a program tervezett menetrendjét.

Várniuk kell

A baleset óta senkit nem engedtek a műhold közelébe. A kárfelmérő csoportnak meg kell várnia, hogy lemerüljenek az űreszköz akkumulátorai és kiegyenlítődjön hajtóanyagot tároló tankjaiban a nyomás, csak ezután kezdhetik meg a munkát. "Ez akár két-három hétig is eltarthat"- közölte Gary Davis, a NOAA fejlesztési osztályvezetője.

A műholdat a Lockheed Martin építi a NOAA megrendelésére, a NASA Goddard Űrközpontjának felügyelete mellett. Az űreszközt a fellövés és a tesztelés után adják át az oceanográfiai és meteorológiai hivatalnak. A NOAA műholdas és információs szolgálata jelenleg két sarkköri pályán keringő műholdat működtet, melyek időjárási és klímaváltozási adatokat szolgáltatnak a kutatóknak.