Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Leesett és összetört a 240 millió dolláros műhold

2003.09.10. 16:14
Egy 239 millió dolláros költséggel épülő, közel teljesen kész műhold szerelés közben leesett az állványról és megsérült a Lockheed Martin sunnyvale-i szerelőcsarnokában.
A NOAA-N Prime nevű meteorológiai műhold akkor zuhant le a tartóállványról, amikor azt függőlegesből vízszintesbe állították szerelés közben. A Lockheed Martin szerint a tartószerkezet nem volt megfelelő állásban, egy névtelenséget kérő forrás szerint ellenben a szerelők korábban eltávolították a műholdat rögzítő pántokat, és elfelejtették visszahelyezni azokat az eszköz mozgatása előtt. Az alig egyméteres zuhanás komoly sérüléseket okozott a mintegy négy méter hosszú szerkezeten, a károk felbecslése még tart.

Vészjelzéseket is vesz

NOAA-N Prime meteorológiai műhold
Az amerikai oceanográfiai és meteorológiai hivatal (NOAA) megbízásából épülő műhold a tervek szerint 2008-ban áll majd sarkköri pályára, és négy éven át vizsgálja a Föld klímáját. Az időjárás, a növényzet és a szárazság sújtotta területek megfigyelése mellett a hajókról és természetjáróktól érkező vészjelzéseket is fogja majd a műhold. A NOAA illetékesei egyelőre nem tudják, hogy a műhold sérülése mennyiben befolyásolja a program tervezett menetrendjét.

Várniuk kell

A baleset óta senkit nem engedtek a műhold közelébe. A kárfelmérő csoportnak meg kell várnia, hogy lemerüljenek az űreszköz akkumulátorai és kiegyenlítődjön hajtóanyagot tároló tankjaiban a nyomás, csak ezután kezdhetik meg a munkát. "Ez akár két-három hétig is eltarthat"- közölte Gary Davis, a NOAA fejlesztési osztályvezetője.

A műholdat a Lockheed Martin építi a NOAA megrendelésére, a NASA Goddard Űrközpontjának felügyelete mellett. Az űreszközt a fellövés és a tesztelés után adják át az oceanográfiai és meteorológiai hivatalnak. A NOAA műholdas és információs szolgálata jelenleg két sarkköri pályán keringő műholdat működtet, melyek időjárási és klímaváltozási adatokat szolgáltatnak a kutatóknak.