Ágnes
2 °C
11 °C

Megmutatja magát a Hold

2007.11.08. 11:10
A japán Selene űrszonda nagyfelbontású fotókat és videókat küldött a Hold északi sarkának közelében található Oceanus Procellarumról.

A Hold és közvetlen kozmikus környezetének tudományos célú vizsgálata gyakorlatilag megkezdődött. A korábbi tesztképek után immár nagyfelbontású felvételeket közvetít a Japán Űrkutatási Ügynökség (JAXA) holdszondája a Holdról, írta meg a Cydonia. A Selene kamerája nagylátószögű és 3,2 megapixeles. A felvételek hasonló felbontásúak, mint a NASA Clementine űrszondája készítette holdfotók, tehát a kamera üzemszerű működés közben nagyon jó felbontású, részletekben gazdag felvételeket szolgáltat.

A JAXA büszkén írja honlapján, hogy most először sikerült nagyfelbontású (high-definition) képeket készíteni az égitestről. A felvételek október 31-én készültek. Az első sorozat az északi sark környékén található Oceanus Procellarum északi részéről készültek, a második ugyanennek a területnek a nyugati részét mutatta be.

Északi sark

A kínaiak is a Holdat akarják megfigyelni. Az október 24-én startolt első kínai Hold-szonda, a Csang-o ji-hao (Holdistennő 1), a múlt hétvégén pályára állt a Hold körül, szerdán befejezte fékezési manőverét. Az eszköz várhatóan november végén küldi haza a Hold felszínéről készített első képeket. Az egy évre tervezett küldetés során a Holdistennő 1 feladata többek között az égitest felszínének feltérképezése lesz háromdimenziós felvételekkel, de szerepel a tervek között a Hold porának elemzése is. Kína egyébként 15 éven belül embert is küldene a Holdra.